Bude minimální důchod? Ministryně navrhuje změny důchodového systému

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) navrhuje několik dalších změn důchodového systému. Objevit by se mohl například minimální důchod, hovoří se ale i o úlevách rodičům. Bude minimální důchod? Ministryně navrhuje změny důchodového systému

Ilustrační fotografie
reklama

Vláda Bohuslava Sobotky plánuje podle Hospodářských novin změny ve vyplácení důchodů, přičemž částečně vychází z práce odborné komise, která měla pod vedením analytika Martina Potůčka najít způsob, jak ukončit druhý pilíř a reformovat důchodový systém. 

Podle deníku se usiluje například o větší volnost při navyšování penzí, zvýhodnit chce ale vláda i rodiče více dětí. Možné je také stanovení minimálního důchodu.

"Je důležité, aby minimální důchod byl aspoň na minimu životní úrovně," řekla deníku Marksová s tím, že bude navrhovat částku ještě vyšší, než je životní minimum, které činí 3410 korun. 

"Probíhalo by to podobně jako u minimální mzdy, kterou dnes vláda také navyšuje rozhodnutím," podotkla Marksová. Ekonom a člen důchodové komise Jaroslav Vostatek ale tvrdí opak: "Vláda neví, kam se chce s důchody dostat. Jen teď hodlá utratit nějaké peníze," říká.

Návrh na minimální důchod se podle něj ve skutečnosti dotkne zhruba jen desítky tisíc lidí. "Nemá to praktický význam. Jen se bude před volbami moct vyprávět voličům, co vše se udělalo pro lidi," dodal. "Je dobré, aby důchodové pojištění bylo mimo státní rozpočet. Aby si tam vláda nemohla dělat, co chce," podotkl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky