Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci dostanou jednorázový příspěvek 1 200 korun

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Shodli se na tom poslankyně a poslanci všech parlamentních stran, kteří přijali návrh vyplacení jednorázového příspěvku všem důchodcům ve výši 1 200 Kč. Poslanecká sněmovna se tak připojila ke snaze vlády důstojně vykompenzovat nízkou zákonnou valorizaci pro rok 2016, která by kvůli nízkému růstu spotřebitelských cen a reálných mezd dosáhla pouze čtyřiceti korun.

„Velmi vítám každou snahu o navýšení peněz pro seniory, kteří si zaslouží důstojný důchod za celoživotní poctivou práci. Jsem ráda, že se Poslanecká sněmovna rozhodla pro navýšení příspěvku k důchodům v takovéto výši,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. 

Podle premiéra Bohuslava Sobotky dovolí vládě zvýšit jednorázový příspěvek k důchodům současný pozitivní vývoj a růst české ekonomiky.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová navrhovala na jaře letošního roku navýšení důchodů alespoň o 1,8 %, což by zvýšilo průměrný starobní důchod od ledna 2016 o 205 Kč měsíčně. MPSV tak chtělo reagovat na snížení reálné hodnoty důchodů po roce 2011, kdy nedošlo k dostatečné kompenzaci růstu životních nákladů důchodců. Pro návrh ale hlasovali jen ministři za ČSSD, ostatní koaliční strany byly proti pravidelné vyšší valorizaci důchodů.

K nízké zákonné valorizaci došlo, protože pro zvýšení důchodů v pravidelném termínu od ledna se valorizace určuje podle údajů Českého statistického úřadu, u průměrného starobního důchodu zvýšení činí částku odpovídající sto procent růstu úhrnného indexu spotřebitelských cen a dále též částku odpovídající jedné třetině růstu reálných mezd. Zákon tyto parametry přesně a výslovně stanovuje a neumožňuje žádné jiné než takto vypočtené zvýšení důchodů. Podle hodnot, které v září zveřejnil Český statistický úřad, by tak došlo k navýšení důchodů v roce 2016 o pouhých 40 korun, což ministryně Michaela Marksová označila v dřívějších prohlášeních za výsměch. 

Témata:  CZK důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy