Okamura: Směšná a sprostá valorizace, důchodci se nebudou mít lépe

Senioři by podle sněmovního návrhu mohli příští rok dostat příspěvek k důchodu 1000 nebo 1200 korun. Je ale možné, že bude i vyšší než zákonná valorizace penzí. Podle předsedy SPD Tomia Okamury ale je stávající forma valorizace důchodů směšná a vůči důchodcům a invalidům i sprostá a s touto vládou podle něj nebude lépe.

Tomio Okamura
reklama

Vláda České republiky předložia návrh rozpočtu na rok 2016 a Okamura upozorňuje, že tak učinila za situace, kdy se ekonomika České republiky vymanila z krize let 2009 až 2014 a došlo k odrazu ode dna, což podle něj není zásluha této současné vlády. 

"Česká ekonomika totiž reagovala na oživení světové ekonomiky a ekonomiky Evropské unie. Toto oživení je dočasné, neboť je financováno pumpováním nově tištěných peněz do ekonomik USA a EU. Toto oživení bylo v České republice podpořeno masivním znehodnocením české koruny, tedy úspor občanů," upozornil ve Sněmovně.

Vládní návrh rozpočtu podle něj využívá takto dočasně vytvořené příznivé podmínky a přináší mínusový schodek rozpočtu ve výši 70 miliard korun. "Vláda sice připravila některé sociální opatření, které znamenají zvýšení mezd ve veřejném sektoru a zvýšení minimální mzdy, ale musíme si tady říci a to je podstatné, co vláda nedělá," dodal.

"Směšná a vůči důchodcům i sprostá zároveň je stávající forma valorizace důchodů. To, že vláda není ani po dvou letech schopná předložit dlouhodobě udržitelnou důchodovou reformu a dělá z důchodců žebráky, je již všeobecně známý fakt. A teď se vláda svojí totální neschopnost snaží jednorázově narychlo zakrýt jednorázovým příspěvkem k důchodu ve výši několik stovek korun, což samozřejmě nejchudší důchodce z dlouhodobé nouze nevytrhne. A to nemluvím o invalidech, kteří nejen po Kalouskovo-Drábkových šílených reformách dnes často doslova živoří. A tato vláda nepřichází s žádnými dlouhodobě udržitelnými návrhy na zlepšení situace jak seniorů, tak i invalidů. Této vládě chybí i skutečně funkční podpora rodin s dětmi," upozornil Okamura.

Navrhovaný rozpočet také prý nepřináší žádnou zásadní podporu pro malé a střední podnikání. "V této souvislosti chci připomenout naše návrhy zákona, aby se DPH platilo až ze skutečně zaplacených faktur a další náš návrh na snížení DPH o procento. Oba tyto návrhy ale vládní koalice zamítla. To jsou přitom skutečná prorůstová opatření a místo toho je malé a střední podnikání pod narůstajícím tlakem státní administrativy," podotkl.

"Hnacím motorem současné české ekonomiky je falešné dotační hospodářství, přičemž naopak efektivita malých firem klesá. Činnost současné vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL se vyznačuje absencí skutečné prorůstové politiky a je zde také zcela nepřiměřený počet zaměstnanců státní správy. Stát za této vlády nezefektivňuje své fungování, tedy nešetří tam, kde by měl, a naopak utrácí tam, kde by neměl. Typickým příkladem jsou miliardy, které vláda vynaloží na nezákonné imigranty, proti vůli většiny obyvatel a na úkor lepšího sociálního zabezpečení našich občanů. Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) trvá na nulové toleranci nezákonných imigrantů. Místo toho by vláda měla podpořit naše vlastní potřebné občany a také zabezpečení hranic a celkově bezpečnost v České republice," tvrdí Okamura.

"Důkazem tohoto nehorázného postupu vlády je například to, že zatímco v Německu bydlí nezákonní imigranti ve stanech, tak u nás jim vláda připravila vytápěné zděné budovy, kde je třikrát denně výběr ze tří jídel, je tam satelitní televize, posilovna a dokonce místnost na zájmové kroužky. Takový servis jako připravila vláda nezákonným imigrantům, nemá značná část českých občanů," dodává.

Pro dokreslení stylu práce vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL uvedl příklad na návrhu na vyšší zdanění hazardu, kde se počítá s vyšším příjmem do rozpočtu o 2 miliardy korun. "Přičemž vláda zamlčuje, že současný rozdíl mezi příjmem státu z hazardu a výdaji státu na sanaci důsledků závislosti na hazardu, například ve formě sociálních dávek, je přibližně 7 miliard korun. Takže i po zvýšení zdanění je stát stále v mnohamiliardovém deficitu, tedy v mínusu, na který doplácí všichni občané ČR, z nichž je většina nezúčastněných. Jediným funkčním řešením je úplný zákaz výherních hracích automatů a jejich internetových obdob – tento návrh mi tady ve Sněmovně leží již rok, a vláda ho odmítá projednat. A to pominu fakt, že parazitovat na něčí chorobné závislosti se příčí všem morálním normám," tvrdí.

Podle nějsou jsou navíc směšné jsou postoje ODS a TOP 09 k návrhu rozpočtu. "Tyto takzvaně pravicové strany si udělaly dávno ze svých programů slibotechnu pro naivní voliče. V okamžiku vstupu do vlády by dělali stejnou politiku jako dnešní vláda. Ostatně všichni vzpomínáme na to, jak voličům tyto dvě strany slibovali, že nezvýší daně, ale hned jak se chopily vlády, tak voliče podvedli a daně zvýšili," uzavřel.

Témata: okamura, tomio

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky