Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody: Pracujete v Česku i na Slovensku? Na jaký důchod máte nárok

Důchody: Pracujete v Česku i na Slovensku? Na jaký důchod máte nárok

Foto: Pixmac

Lidé, kteří pracovali nebo pracují v České republice i na Slovensku, budou mít možnost informovat se na své důchodové nároky z obou států. Ve čtvrtek 19. listopadu pro ně Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ve spolupráci se slovenskou Sociální pojišťovnou připravila konzultační den. Poradit se s odborníky bude možné v sídle Městské správy sociálního zabezpečení v Brně.

Cílem tohoto již čtvrtého česko-slovenského poradenského dne je informovat občany, kteří získali doby důchodového pojištění na území Slovenské i České republiky, o tom, jaké jsou podmínky nároku na důchod v obou státech, jak mají postupovat při vyřizování žádosti o důchod, jaké doklady k podání žádosti potřebují atd.

Poradenský den se uskuteční od 9:00 do 12:00 h a od 13:00 do 16:00 h ve čtvrtek 19. listopadu 2015 v budově Městské správy sociálního zabezpečení v Brně, Veveří 5.

Na konzultace, které budou poskytovat odborní zástupci z obou institucí bezplatně, je třeba se předem objednat na telefonním čísle +420 541 516 305 nebo na e-mailové adrese: lenka.zourkova@cssz.cz.

Zájemci o konzultaci by neměli zapomenout přinést si s sebou občanský průkaz nebo cestovní pas a také doklady o svém důchodovém pojištění, případně korespondenci s oběma institucemi a další související dokumenty. Na jednotlivé konzultace je vyčleněn limit 20 minut a přednost budou mít předem objednaní klienti.

Česko-slovenské konzultační dny jsou pořádány od roku 2014 vždy 2x ročně, a to střídavě na území České republiky a Slovenska. Tato forma konzultací navazuje na tradici úspěšných česko-německých a česko-rakouských konzultačních dnů, které ČSSZ ve spolupráci se zahraničními partnery pořádá již řadu let a o které je pokaždé velký zájem. Jejich cílem je zprostředkovat občanům, kteří pracovali či pracují v těchto státech, potřebné informace z oblasti důchodového pojištění.

Témata:  důchody lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy