Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme živořit! Lidé se bojí o své důchody

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řada Čechů kolem třicítky se obává, že až se dožijí důchodu, budou živořit, protože na důchody na dnešní úrovni už zkrátka nebudou prostředky. Jde ale o plané obavy.

Alespoň to tvrdí ministerstvo financí. Úřad vedený Andrejem Babišem si nechal vypracovat studii o finanční udržitelnosti penzijního systému.

A podle MF DNES experti došli k závěru, že pro český stát by mělo být velmi snadné zalátat výpadky v důchodovém systému. Stačí udělat jediné - sáhnout i jinam než jen na peníze vybrané z důchodového pojištění.A podle expertů by to nemělo být nijak bolestivé ani citelné. I když úplně zadarmo to samozřejmě nebude. Studie mimo jiné upozorňuje na to, že kvůli stárnutí české populace začnou chybět peníze ve zdravotnictví.

Výpadek se samozřejmě dá vyrovnat, ale bude to třeba udělat například zvednutím zdravotních odvodů.

Témata:  důchody lidé Andrej Babiš

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy