Důchody příští rok vzrostou o naprosté minimum

Průměrná penze měla příští rok vzrůst o dvě stě korun. Nakonec stoupne o pouhých 40 korun. České televizi to potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Jako důvod uvedla rekordně nízkou inflaci, na kterou stát růst penzí navázal.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle původního plánu měla penze vzrůst v průměru o 205 korun měsíčně. Ministerstvo financí ale částku upravilo na 114 korun, nakonec půjde ale o mnohem méně. Stát zvýšení penzí navázal na míru inflace a na třetinu růstu reálných platů. 

"Při průměrné výši starobního důchodu 11 tisíc korun si tak v roce 2016 penzisté přilepší o pouhých 40 korun měsíčně. Mnozí z nich to považují za zklamání," uvádí Česká televize. Vláda tak bude chtít lidem nejnižší růst penzí od roku 2010 vynahradit zvýšením mimořádného důchodu.

ČT ale upozorňuje, že pokud by chtěl kabinet splnit slib, který penzistům původně dával, musel by ke 40korunovému zvýšení pravidelných penzí vyplatit každému důchodci ještě letos místo plánovaných 600 korun téměř 1500 korun. "To je princip rovných žaludků, nikoli princip rovných zásluh," namítá bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ministerstvo financí díky úspoře na důchodech ušetřilo do rozpočtu na příští rok 2,5 miliardy. "Nám se povedlo u některých kapitol přesvědčit ministry, že skutečně tolik peněz nepotřebují, tak jsme je přesunuli pro kolegy," říká pro ČT ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Koalice se proto rozhodla zvýšit jednorázový příspěvek z 600 korun na 900 korun. Důchodci by jej měli dostat až v únoru příštího roku, nikoli v prosinci, jak se původně předpokládalo. 

Témata: CZK | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky