Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodcům vláda přidá jednorázově 900 korun. Co s tím?

Michaela Marksová
Michaela Marksová
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí pracuje na návrhu důstojné valorizace penzí v roce 2016 pro více než 2,8 milionu důchodců. Kvůli nízkému růstu spotřebitelských cen a reálných mezd, na základě kterého by se podle platné legislativy zvýšily důchody pro příští rok o pouhé čtyři desítky korun, se koalice dohodla na dalším navýšení jednorázového příspěvku důchodci o 900 korun. Za každý jednotlivý měsíc v roce se tak všechny penze zvýší o 115 korun.

Právě toto je částka, se kterou původně počítala automatická valorizace. Jednalo by se ale o částku průměrnou, takže lidé s nižšími důchody by dostali méně.

Zákon o důchodovém pojištění stanoví, že pro zvýšení důchodů v pravidelném termínu od ledna se valorizace určuje podle údajů Českého statistického úřadu. U průměrného starobního důchodu zvýšení činí částku odpovídající 100 % růstu úhrnného indexu spotřebitelských cen a dále též částku odpovídající jedné třetině růstu reálných mezd. Zákon tyto parametry přesně a výslovně stanovuje a neumožňuje žádné jiné než takto vypočtené zvýšení důchodů. Podle hodnot, které v září zveřejnil Český statistický úřad, by tak došlo k navýšení důchodů v roce 2016 o pouhých 40 korun. 

„Zvýšení důchodů o pár korun bych považovala za výsměch zejména seniorům, kteří celý život poctivě pracovali. Ministerstvo práce a sociálních věcí na jaře letošního roku přišlo s návrhem na garantované zvýšení důchodů v průměru o 200 korun obdobně, jako tomu bylo pro letošní rok. Tento návrh ale nepodpořilo ministerstvo financí. Současnou koaliční dohodu tak považuji za kompromisní řešení,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Na jaře letošního roku podle jejích slov vláda po diskuzi nakonec schválila návrh na výplatu jednorázového příspěvku všem důchodcům ve výši 600 korun v celkové výši 1,7 miliardy korun s cílem vyplatit jej v prosinci tohoto roku.  K tomu, aby mohl být jednorázový příspěvek důchodcům skutečně vyplacen, bylo nezbytné, aby byl návrh zákona v poslanecké sněmovně schválen v režimu jednoho čtení. Tento postup ovšem zablokovaly opoziční strany ODS a TOP09.

Aby se seniorům vykompenzovala nízká valorizace, dohodla se nyní koalice na dalším navýšení jednorázového příspěvku důchodci, a to vzhledem k rozpočtovým možnostem o dalších 300 korun. Jednorázový příspěvek v celkové výši 900 korun bude vyplacen všem lidem, kteří pobírají důchod, v únoru. Pro všechny ty, kteří pobírají důchod, to bude spolu se zákonnou valorizací znamenat měsíční navýšení o 115 korun. Tato částka bude pro všechny stejná.

Navýšení o 300 korun znamená zvýšení nákladů ze státního rozpočtu o 0,85 miliardy korun, celkově tak vláda na navýšení penzí v roce 2016 vyčlení 3,85 miliardy korun. Původní návrh MPSV počítal s navýšením prostředků na důchody o 5,5 miliardy korun.

Témata:  důchody Michaela Marksová

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy