Do důchodu chceme nejpozději v 65, ale nic pro to neděláme

Z veřejných výzkumů různých společností vyplývá, že by lidé chtěli odcházet nejpozději v 60 až v 65 letech do penze. Zároveň by chtěli mít dostatečné množství finančních prostředků, protože v tom vidí 89 % lidí cestu ke šťastně prožitému důchodu. Zeptejme se však občanů naší země, co pro svůj důchod dělají dnes. Informuje Anežka Kneeová, analytička společnosti Swiss Life.

Ilustrační fotografie
reklama

Převážná většina odpoví, že přece pracují a platí si sociální pojištění. Všichni ale vědí, že to ani zdaleka nestačí. Neustále se hovoří o tom, že by si měl každý člověk spořit 5 až 10 % svého příjmu po celou dobu svého ekonomicky aktivního života. Za minulý rok, ani za žádný předchozí, tomu tak nebylo.

Průměrná výše příspěvků placených účastníky III. pilíře se na průměrné mzdě podílela pouhými 2,5 %. Nejvyššího podílu bylo dosaženo před 10 lety, kdy se tento poměr pohyboval cca kolem 3 %. Z toho vyplývá, že s rostoucí výší příjmů se adekvátně nezvyšují příspěvky, které si lidé na penzi spoří. Důležité je i podotknout fakt, že spoření na penzi si musí každý nastartovat na samém počátku své pracovní kariéry, ne až v 50 letech, kdy mu důchodový věk začíná pomalu klepat na vrátka.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky