Důchody: Máte je pod kontrolou? Toto raději čtěte

Všichni lidé si díky „důchodovému kontu“ mohou snadno zkontrolovat, zda jim zaměstnavatel potvrdil dobu důchodového pojištění a výdělky ve správné výši. Mít tyto údaje „pod kontrolou“ se totiž netýká jen lidí krátce před starobním důchodem.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

V podstatě existují dva způsoby, jak dobu důchodového pojištění sledovat. První pro majitele datových schránek („datovek") online prostřednictvím ePortálu ČSSZ, na němž má každý k dispozici výpis svých dob pojištění. Nebo druhý, kdy je třeba zaslat písemnou žádost ČSSZ o vystavení tzv. informativního osobního listu důchodového pojištění.

Ovšem mužům ročníku narození 1954 a ženám narozeným v roce 1957 Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v průběhu prázdninových měsíců rozesílá informace o stavu jejich „důchodového konta" automaticky. Aniž by museli o přehled žádat, získají tak před dosažením důchodového věku celkový součet odpracovaných let a přehled výdělků od roku 1986. Současně se dozvědí, která období o nich ČSSZ neeviduje. Když se o své důchodové nároky začnou zajímat v předstihu, mohou tím přispět k rychlejšímu vyřízení své budoucí žádosti o důchod.

Přehled dob důchodového pojištění nebo tzv. informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP) slouží ke zjištění, jaké doby pojištění („odpracované roky"), má ČSSZ v evidenci. Lidé si tak mohou zejména zkontrolovat, zda bývalí zaměstnavatelé, i ten současný, zaslali ČSSZ doklady o jejich výdělečné činnosti a potvrdili jejich výdělky ve správné výši. Případné zjištěné nesrovnalosti mohou včas řešit přímo se zaměstnavatelem nebo s pomocí pracovníků okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ).

To, že v přehledu dob pojištění není uvedena např. doba péče o dítě do čtyř let věku, není chybou a ani důvodem ke znepokojení. ČSSZ dobu péče o dítě neeviduje. Lidé ji dokládají vždy až při podání žádosti o důchod, nejčastěji rodným listem dítěte a čestným prohlášením o době a rozsahu péče. Ani doklady o době studií nebo vojny ČSSZ zpravidla ve své evidenci nemá. Je možné je do konta pojištění v předstihu doplnit, ale zcela postačí je doložit až při žádosti o důchod. ČSSZ neeviduje ani doby zaměstnání v cizině, vyžaduje je od zahraničních nositelů pojištění až v rámci důchodového řízení.

Zjistit stav evidovaných dob důchodového pojištění u ČSSZ je možné online - náhledem na své „konto" dob pojištění prostřednictvím ePortálu ČSSZ na adrese: eportal.cssz.cz. Stačí z nabídky služeb zvolit „Přehled dob důchodového pojištění". Službu prozatím (s ohledem na platnou legislativu) mohou využívat jen majitelé „datovek". Konto pojištění se průběžně aktualizuje na základě každého nově doručeného a zpracovaného dokladu. Nahlížet do svého „konta" a mít své údaje tzv. pod kontrolou je možné kdykoliv a zdarma.

I lidé, kteří nemají zřízenou „datovku", mají možnost své údaje bezplatně získat. Mohou požádat ČSSZ jednou za kalendářní rok o zaslání IOLDP. Ten obsahuje stejné údaje jako elektronické „důchodové konto". ČSSZ zasílá informativní list nejpozději do 90 dnů ode dne doručení žádosti, zpravidla jej odesílá do jednoho měsíce. 

Témata: důchodci | důchody | čssz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky