Kdy půjdeme do důchodu, dočkáme se ho? Vzniká nový plán

Chystá se nový plán, který určí nový věk pro odchod do důchodu. Koalice chce sice zavést strop pro odchod do důchodu na 65 let, ale podle politiků je dlouhodobě neudržitelný a za několik let se bude muset posunout. Přečtěte si, jaký je plán ministerstva práce a sociálních věcí.

Ilustrační fotografie
reklama

Když se zeptáte na ulici mladých lidí či lidí ve středních letech, kdy půjdou do důchodu, odpoví vám takřka jednohlasně: "toho se ani nedožiju". A možná nejsou tak daleko od pravdy, důchodový věk by totiž měl i nadále růst, podle současných pravidel by totiž měly děti narozené v roce 2010 jít do důchodu až v 72 a půl letech. Koalice chce ale prosadit změny a důchodový věk by se měl snížit.

Kabinet Bohuslava Sobotky by rád zastropoval důchodový věk na 65 letech. Ale politici si dobře uvědomují, že tento strop je dlouhodobě neudržitelný. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto plánuje zavést nový mechanismus určení důchodového věku, informuje zpravodajský portál Aktuálně.cz.

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) chce prosadit nová pravidla, aby začala platit v roce 2017. Chce zastavit další automatické prodlužování věku po roce 2037 a zavést tzv. strop na 65 letech. Se důchodovým stropem počítá i koaliční smlouva, upozorňuje Aktuálně.cz.

Lidé narození do roku 1971 tak budou mít nejspíše jistotu, že do důchodu nepůjdou později než v 65 letech. Podle nového konceptu by nově nemělo docházet k automatickému zvyšování důchodového věku, ale měl by se každých pět let přehodnocovat. Podle současné úpravy by děti narozené v roce 2010 šly do důchodu v 72 a půl letech, podle nových plánů by se měl snížit důchodový věk asi na 69 let.

Přehodnocování důchodového věku by mělo probíhat jednou za pět let podle aktuálních demografických dat a naděje dožití a prognóz specializovaných institucí a Českého statistického úřadu. Ministerstvo by pak podle těchto dat mohl navrhnout úpravu důchodového věku, o které by hlasoval parlament.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky