Dřívější důchody pro vyvolené? Ve vládě se něco děje

Vláda na svém jednání plánuje schválit výrazné zvýhodnění několika tisíc horníků na úkor všech ostatních budoucích seniorů. Činí tak prostřednictvím navrhované novely zákona o důchodovém pojištění a zákona o provádění sociálního zabezpečení. Upozornila na to ODS.

Ilustrační fotografie
reklama

Novela zákona umožňuje všem horníkům nastoupit do starobního důchodu o 5 let dříve, pokud odpracují 15 let v hlubinných dolech. V současnosti toto platí pouze pro horníky, kteří do zaměstnání nastoupili před rokem 1993. V konečném důsledku by se odchod do důchodu snížil dokonce o 8 let (o 5 let nižší důchodový věk a 3 roky předčasného důchodu). Finanční náklady mají činit 12 mld. Kč do roku 2055 a až 19 mld. Kč do roku 2070. 

Expertní mluvčí ODS pro sociální politiku Lenka Kohoutová k tomu dodává: „Za situace, kdy existuje průběžný důchodový systém, je nespravedlivé, aby z něj nějaká zájmová skupina čerpala více než ostatní, byť je ta skupinka sebehlasitější," upozornila server EuroZprávy.cz.

„Socialistická vláda pouze udělala to, co umí nejlépe – rozdávat peníze, které vydělal někdo jiný. Situace v Moravskoslezském kraji je rozhodně vážná, ale toto řešení je populistické a nekoncepční. Namísto, aby vláda již konečně provedla důchodovou reformu, chce pouze zvýšit a prodloužit vyplácení penzí pro ty, kteří si to vydupou pomocí odborů. Kde na to vezme, už ale neřeší, protože nejvyšší finanční zátěž pro rozpočet se dostaví až okolo roku 2038," dodala.

Je zřejmé, že některé fyzicky náročné profese by měly mít možnost dřívějšího odchodu do důchodu, avšak náklady by neměl nést pouze stát. „Řešením dřívějšího odchodu do důchodu pro fyzicky náročné profese by mohly být speciální kompenzační fondy, kam by přispívali zaměstnavatelé, kteří takto náročnou práci využívají ke své činnosti nejenom v hornictví," uzavírá Lenka Kohoutová.

Vláda se ale nakonec nedohodla na tom, aby všichni horníci, kteří dělají pod zemí a odpracovali určitý počet směn, odcházeli do penze o pět let dříve než ostatní pracující. Na tiskové konferenci to potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministři se k tématu podle něj vrátí v září. 

Témata: důchody | horníci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky