Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte nárok na důchod? Toto čeká muže ročníku 54 a ženy 57

Důchodci, ilustrační fotografie
Důchodci, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Obdrželi jste vy nebo váš známý či příbuzný od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) zásilku a v ní našli přehled dob důchodového pojištění? Věnujte mu pozornost, vyplatí se údaje v něm uvedené důkladně prostudovat.

Přehled dob důchodového pojištění obsahuje totiž údaje důležité pro budoucí nárok na důchod i jeho výši. Díky němu si každý může mj. zkontrolovat, že jeho zaměstnavatel (současný i minulý) potvrdil ČSSZ dobu důchodového pojištění (tzv. odpracované roky) a hrubé příjmy (výdělky) ve správné výši.

Automaticky, aniž by museli žádat, rozesílá ČSSZ mužům ročníku narození 1954 a ženám ročníku narození 1957 v průběhu prázdninových měsíců informace o stavu jejich důchodového konta, tj. přehledy dob důchodového pojištění evidovaných v ČSSZ.

Jak postupovat, když se v dobách pojištění vyskytnou „mezery"?

Některé doby lze zdokladovat ihned. U jiných je to ale možné až při podání žádosti o důchod, což se nejčastěji týká např. doby péče o dítě do 4 let věku. Tato situace nastává zpravidla u žen. Pokud v přehledu dob není období doby péče o dítě do 4 let věku uvedeno, není to žádný důvod k panice, protože tato skutečnost se řeší až v okamžiku sepisování žádosti o důchod.

Zaměstnání se dokládá evidenčním listem důchodového pojištění (ELDP)

Pokud zjistíte, že vám v evidenci ČSSZ chybí období, kdy jste byli prokazatelně zaměstnáni, můžete tuto situaci začít řešit hned. Obraťte se na konkrétního zaměstnavatele, který ELDP nezaslal ČSSZ, a požádejte ho, aby svou povinnost dodatečně splnil. Pokud zaměstnavatel nekomunikuje nebo podnik (firma) již neexistuje, můžete se obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) v místě vašeho trvalého pobytu. Existujícího zaměstnavatele OSSZ vyzve k dodatečnému doložení ELDP. V případě zaniklého zaměstnavatele OSSZ poradí, jakým dalším způsobem je možné chybějící dobu zaměstnání prokázat. Máte-li k dispozici náhradní doklady (např. mzdové listy, výplatní pásky, zápočtové listy apod.), předložte je OSSZ, která vyhodnotí, zda postačí k rekonstrukci chybějícího ELDP. Pokud ano, bude o tuto dobu vaše konto pojištění doplněno.

Dobu podnikání předává do evidence ČSSZ příslušná OSSZ

Není-li v přehledu „odpracovaných roků" uvedena doba, kdy jste vykonávali samostatnou výdělečnou činnost (tj. podnikali jste nebo byli tzv. na volné noze), může být příčinou např. v minulosti nezaplacený doplatek pojistného, neodevzdaný Přehled OSVČ, případně jiný důvod. Je třeba se obrátit na OSSZ příslušnou dle místa vašeho trvalého pobytu. Zde vám podají vysvětlení a poradí, zda a jakým způsobem je možné situaci řešit. Bude-li nedostatek odstraněn, OSSZ předá údaje o době samostatné výdělečné činnosti do evidence ČSSZ.

Jakým způsobem a kdy neevidované doby doložit, poradí, vždy s ohledem na konkrétní situaci pracovníci OSSZ, klientského centra při ústředí ČSSZ nebo call centra ČSSZ - telefonní číslo: 257 062 860.

Témata:  důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy