Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se vám důchod? Dostanete důležitý dopis

Důchodci, ilustrační fotografie
Důchodci, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Automaticky, aniž by museli žádat, rozešle Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) mužům ročníku narození 1954 a ženám ročníku narození 1957 v průběhu prázdninových měsíců informace o stavu jejich důchodového konta, tj. přehledy dob důchodového pojištění evidovaných v ČSSZ. Budou rozesílány postupně během několika týdnů formou obyčejné poštovní zásilky a vlastníkům datových schránek bude přehled zaslán do datové schránky.

ČSSZ touto aktivitou vychází vstříc lidem, kterým se blíží důchodový věk, a je pro ně prospěšné, když se o své důchodové nároky začnou zajímat v předstihu. Tímto krokem mohou přispět k rychlejšímu vyřízení své budoucí žádosti o důchod.

Co se z přehledu dob důchodového pojištění konkrétně dozvědí?

Lidé získají přehled o svých dobách důchodového pojištění, případně náhradních dobách pojištění, uložených v evidenci ČSSZ a za dobu od roku 1986 i přehled vyměřovacích základů (hrubých výdělků) a vyloučených dob (např. doby dočasné pracovní neschopnosti). Na výpisu je uveden celkový součet evidované doby a také přehled a součet neevidovaných dob, pro které ČSSZ nemá v evidenci žádný doklad. V součtu evidovaných dob jsou zahrnuty i doby evidence na úřadu práce, které se pro účely nároku na dávku důchodového pojištění a její výši hodnotí v omezené míře.

V případě, že lidé v zaslaném přehledu dob důchodového pojištění zjistí nesrovnalosti či se budou chtít seznámit s tím, jak se jednotlivé typy dob zohledňují pro nárok na důchod, mohou se obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) příslušnou podle místa bydliště (v Praze Pražskou, v Brně Městskou správu sociálního zabezpečení), klientské centrum při ústředí ČSSZ, případně na call centrum ČSSZ - telefonní číslo: 257 062 860. Pracovníci jim vysvětlí případné nejasnosti a poradí v jejich konkrétní situaci. Poskytnou také informace, jak se pro důchod hodnotí náhradní doby pojištění, např. evidence u úřadu práce, studium, doba péče o dítě aj. a jakým způsobem se tyto skutečnosti prokazují.

Zjistit stav svého důchodového pojištění evidovaného v ČSSZ může každý. A to dvěma způsoby. Nahlédnout na aktuální stav svého konta evidovaných dob pojištění mohou lidé kdykoliv a zdarma prostřednictvím ePortálu ČSSZ na adrese: eportal.cssz.cz. Službu mohou využívat majitelé datových schránek. Konto pojištění se průběžně aktualizuje na základě každého nově doručeného a zpracovaného dokladu. Lidé, kteří nemají datovou schránku, mohou požádat ČSSZ jednou za kalendářní rok o zaslání tzv. informativního osobního listu důchodového pojištění (IOLDP). ČSSZ zašle IOLDP nejpozději do 90 dnů ode dne doručení žádosti. Za jeho vydání se neplatí žádný poplatek.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy