Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci, pozor. Vláda zastírá pravdu, varují komunisté

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Předsedové koaličních stran se shodli na jednorázovém příspěvku ve výši 600 korun, pokud se koalice nedohodne na zvýšení penzí na příští rok v průměru o 200 korun. To se ale nelíbí Komunistické straně Čech a Moravy, která tvrdí, že jde o zastírání pravdy.

Komunisté upozorňují, že by mohli podporovat některé dosavadní kroky současné vlády, kterými měl být kompenzován pokles reálné hodnoty penzí z doby vlády Nečase a Kalouska. Důslednější valorizaci penzí ale podle nich začalo blokovat především hnutí ANO, a to přesto, že ekonomika přechází k vyšším tempům růstu.

"Původní návrh na rok 2016 valorizace o 200,- Kč měsíčně znamenal alespoň částečnou kompenzaci ztráty od roku 2010. Ministr financí Andrej Babiš ale oznámil, že na to v příštím roce nepřistoupí, chce pokračovat v asociální politice," píší ve svém stanovisku.

Výsledek jednání vládní koalice byl, že jako náhradu přiměřenější valorizace vyplatí koncem letošního roku všem důchodcům jednorázový paušální vánoční příspěvek 600 korun. "Jde o zastírání pravdy o skutečné sociální politice a populistický krok, který je výsměchem důchodcům. Podle současného zákona, který je pozůstatkem pravicových experimentů, tak vzrostou penze v příštím roce průměrně přibližně pouze o 100 korun. Při výpočtu dalších valorizací nebude samozřejmě tento příspěvek zohledňován," hodnotí KSČM.

"Křivda tak nebude napravena a ztráta na kupní síle důchodů zůstane trvalá. Lze hovořit o triku vládní koalice, kterým chtějí umlčet seniory. S takovým nedostatečným postupem se nelze spokojit. Dále se zvyšuje propastný rozdíl mezi mzdou a důchodem. KSČM podporuje každé zvýšení prostředků pro důchodce. Vánoční příspěvek ale považuje za naprosto nedostatečné řešení, požaduje plnou kompenzaci předchozí ztráty a nadále bude prosazovat změnu valorizačního schématu," dodávají komunisté.

Témata:  důchodci důchody KSČM

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy