Důchodcům bychom příspěvek nedali, tvrdí TOP 09

Předsedové koaličních stran včera shodli na jednorázovém příspěvku ve výši 600 korun, pokud se koalice nedohodne na zvýšení penzí na příští rok v průměru o 200 korun. Poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková ale tvrdí, že jde o populistický krok populistické vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL a její strana by nic podobného neudělala.

Ilustrační fotografie
reklama

Poslankyně podotkla, že opatření, která zavedla Nečasova vláda, byla z důvodu krize. "Bylo nutné přiškrtit výdaje státního rozpočtu. A proto bylo stanoveno, že valorizace důchodů bude pouze o jednu třetinu růstu mezd a jednu třetinu valorizace. Ta vláda po nás potom zvýšila tuto možnost o celou inflaci a třetinu růstu mezd. To nám ale ukazuje, že dnes by došlo k valorizaci asi jen o 0,8 %, což není dostatečně populární a populistické pro současnou vládu," řekla České televizi.

Jednorázový příspěvek ve výši šest set korun, který by měli důchodci obdržet v prosinci, zvýší náklady do rozpočtu o zhruba 1,7 miliardy korun. Podle Chalánkové si ale vláda voliče kupuje. "Pokud by mělo podle zákona dojít k navýšení pouze o 0,8 %, bylo by to asi nedostatečně populární pro tuto vládu, která si tímto rozhodnutím přidat šest set korun všem důchodcům v podstatě důchodce kupuje. "Bez ohledu na budoucnost. Po nás potopa. To je skutečně jenom kupování si voličských hlasů pro budoucí volby. Nic jiného v tom nevidím," uvedla.

"Pokud by TOP 09 byla v současné době ve vládě, tak jednak by zohlednila tento růst ekonomiky v podstatně nižším schodku státního rozpočtu. To je jedna věc. To by byl dramaticky nižší schodek. Zákonem stanovená možnost valorizace je v podstatě vyhovující. Jak vidíte, 0,8 % už nebyl takový nápor na státní rozpočet. Ale především je nutné se bavit o důchodových systémech a jejich reformě. Protože stávající systém, kdy se opět vracíme pouze k tomu průběžnému pilíři, takzvanému prvnímu pilíři, je pro budoucnost neudržitelný z různých důvodů. Ať už rozpočtových, kvůli demografické křivce a zároveň filosoficky také nemotivuje lidi mít děti. Je to velmi špatný systém," dodala.

Podle ní se jedná o "čistě populistický krok populistické vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která si tímto kupuje voličské hlasy pro budoucí volby." Následně dodala, že tímto způsobem by TOP 09 důchodcům rozhodně nepřidala. "Je potřeba se bavit v rámci celé mezigenerační solidarity a skutečně se bavit o reformě penzijního systému, která musí být zásadní. A bohužel i to málo, které se podařilo prosadit, kterážto důchodová reforma byla dobrovolná, tak i to málo bylo zrušeno a ničím novým nebylo nahrazeno. Úplně pomíjím dobrovolné připojištění, to je úplně jiná věc. Tam se můžeme bavit, ale to není reformní záležitost," řekla ČT24.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky