Co budu jíst? Důchodci nemají peníze. Ukázala se děsivá pravda

Senioři trpí nedostatkem financí, neboť většinu svých peněz utratí za léky. Kolikrát jim proto nezbude ano na jedno teplé jídlo denně.

Ilustrační fotografie
reklama

Senioři jsou na tom špatně, což dokládá i případ zhruba osmdesátileté babičky, která si šla do lékárny pro léky. Po jejich zakoupení si povzdechla: "Co teď budu jíst..."

Výše uvedený příklad popisuje ředitelka obecně prospěšné společnosti Světýlko z Brna, která se netají tím, že jí je v takovém případě smtno. "Vzápětí přišel nápad podpořit skupinu seniorů alespoň jedním teplým jídlem denně," řekla deníku Právo ředitelka Alena Uhde.

Projekt funguje od začátku roku a společnost Světýlko by chtěla do zimy pomoci nejméně pěti desítkám penzistů. První seniorkou, které se dostalo pomoci, byla paní Magdalena z Krnova. Důchod ve výši 3800 korun jí nestačil ani na nájemné a skončila na ulici.

"Pobírá dávky v hmotné nouzi, tedy příspěvek na živobytí, na dietu a doplatek na bydlení. To její náklady nepokryje," popsala bezútěšnou situaci sociální pracovnice Armády spásy Marie Lisztwanová s tím, že se paní Magdalena navíc léčí na cukrovku. Právě lidé trpící touto nemocí by měli jíst pravidelně, Světýlko jí proto platí obědy v Armádě spásy, v níž je paní Magdalena v současnosti ubytovaná.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky