Mám odpracováno 25 let a důchodový věk. Přiznáte mi důchod?

Okresní správa sociálního zabezpečení Karlovy Vary proto uspořádala kulatý stůl s novináři z regionu, aby nejen u příležitosti probíhajícího jubilejního roku, kdy si Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) připomíná 25 let od svého vzniku, upozornila i na přetrvávající mýty o důchodech. Setkání proběhlo ve středu 13. 5. 2015, informuje MPSV.

Ilustrační fotografie
reklama

V posledních týdnech stále častěji pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) Karlovarského kraje lidem vysvětlují, že pro nárok na starobní důchod již nestačí získat 25 let důchodového pojištění. „Lidé, kteří v roce 2015 dosáhnou důchodového věku, musí však získat alespoň 31 let pojištění. Potřebná doba důchodového pojištění se podle současně platného zákona o důchodovém pojištění rok od roku prodlužuje, a to v závislosti na důchodovém věku budoucího starobního důchodce,“ objasnila ředitelka regionálního Pracoviště ČSSZ Mgr. Jana Klímová. Pomocí tzv. věkové kalkulačky lidé jednoduše zjistí svůj důchodový věk, k jakému datu jej dovrší a dobu pojištění, kterou pro nárok na důchod musí získat. Kalkulačka je k dispozici na webových stránkách MPSV: http://www.mpsv.cz/cs/2435. Získat potřebnou dobu pojištění je nezbytné i v případě invalidních či pozůstalostních důchodů (vdovský, vdovecký, sirotčí).

Ředitelka OSSZ Karlovy Vary Ing. Lenka Kollárová uvedla: „Na pracovníky OSSZ se lidé také obracejí s obavami, že budou mít nízký důchod, když se při výpočtu důchodu započítávají výdělky od roku 1986. Odcházejí ale uklidněni, protože se dozví, že výdělky z minulých let se násobí koeficienty, které slouží k přepočtu dřívějších příjmů na současnou hodnotu.“ A současně poučeni, že mzdu, kterou případně dostávali „na ruku“ nelze při výpočtu důchodu zohlednit. Vychází se jen z výdělků, ze kterých bylo řádně odvedeno pojistné.

Pracovníci OSSZ se shodují, že lidé by měli více věnovat pozornost dobám důchodového pojištění. Pokud se o ně budou zajímat v předstihu (či průběžně) může jim to významně ovlivnit bezproblémové řízení o důchodu, ať už starobním, invalidním či pozůstalostním. V podstatě existují dva způsoby, jak si dobu důchodového pojištění sledovat. Za prvé pro majitele datových schránek („datovek“) online prostřednictvím ePortálu ČSSZ, kde má každý k dispozici své „konto“ dob pojištění, za druhé zasláním žádosti o vystavení tzv. informativního osobního listu důchodového pojištění.

Jedním z hlavních cílů kulatého stolu bylo poukázat, že mezi lidmi stále přetrvávají mylné domněnky týkající se zejména důchodů, a pokusit se přiblížit oblast sociálního zabezpečení, kterou zajišťuje pro veřejnost OSSZ a ČSSZ. Do té patří zejména rozhodování o důchodech starobních, invalidních a pozůstalostních a dávkách nemocenského pojištění (nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, ošetřovné, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství). Nemocenské pojištění totiž není to samé jako zdravotní pojištění, které provádějí zdravotní pojišťovny podle vlastních předpisů. Do agendy OSSZ nepatří ani rozhodování o dávkách státní sociální podpory, které patří úřadům práce.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky