Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody: Co čeká Česko? Čísla varují

Důchodci, ilustrační fotografie
Důchodci, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Na jednoho důchodce v současné době "vydělávají" čtyři pracující lidé. To se do budoucna změní, penzistů bude přibývat a na jednoho budou připadat dva pracující. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise.

Podle Evropské komise v Česku vzroste do roku 2060 počet penzistů o zhruba 430 tisíc na více než tři miliony. Zároveň se očekává nárůst obyvatelstva z 10,5 milionu na něco málo přes jedenáct milionů. V produktivním věku mezi 15 až 64 lety ale bude o 11 procent méně lidí. Jejich počet tak klesne ze současných 68 procent klesne na 56 procent. 

Podle zprávy Evropské komise je na vině především nízká porodnost, ale i lepšící se zdravotní stav a stále vyšší délka života. V roce 2060 by se lidé měli dožívat o zhruba sedm let vyššího věku.

Se výraznějším stárnutím populace se očekává rovněž i růst nákladů. Výdaje, které ovlivňuje věková struktura, vzrostou o přibližně dvě procenta na 22 procent hrubého domácího produktu.

Ruku v ruce se také očekává vzrůst nákladů důchody samotné. Podle Evropské komise k nim má dojít kolem roku 2045, tomu ale má předcházet poklesu výdajů na důchody.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy