Kolik let se vám už započetlo na důchod? Ohlídejte si to

Díky aplikaci České správy sociálního zabezpečení můžete on-line sledovat své důchodové konto. Jednoduše si tak zkontrolujete, jestli máte do doby, která vám do penze zbývá , započtena všechna období, kdy jste byli zaměstnaní. Může se totiž stát, že váš zaměstnavatel na sociální správu nedodal evidenční list a vy pak vlastně pracujete bez nároku na budoucí důchod.

Ilustrační fotografie
reklama

Od března 2015 má každý občan možnost kdykoli, snadno a především zdarma zjistit aktuální stav svého konta evidovaných dob důchodového pojištění, a to bez toho, aby musel od úřadu výpis svých dob pojištění žádat. Cesta k tomuto kontu vede přes ePortál ČSSZ, díky kterému mají lidé nástroj k tomu, jak si zkontrolovat, že zaměstnavatel potvrdil sociální správě dobu jejich důchodového pojištění a hrubé příjmy ve správné výši.

"Lidé získávají důležité informace, které jim pomohou vyhodnotit, zda nám zaměstnavatelé předali všechny údaje, které měli, tzn. všechny evidenční listy důchodového pojištění. V případě, že zjistí rozpor, mohou začít vše včas řešit spolu s pracovníky okresních správ sociálního zabezpečení," informuje ČSSZ.

Abyste mohli do přehledu dob důchodového pojištění nahlédnout, musíte mít zřízenou datovou schránku. Založit si ji můžete zdarma na kontaktním místě Czech POINT, bude vám k tomu stačit jenom občanský průkaz. Pomocí přihlašovacích údajů do datové schránky se potom dostanete ke svému důchodovému kontu.

Z osobního konta můžete vyčíst celou svou životní kariéru už od dob studií. Dozvíte se například, ve kterém období jste byli zaměstnaní, kdy jste se věnovali samostatné výdělečné činnosti nebo kdy jste pobírali dávky nemocenského pojištění, a to včetně částek pro vyměřovací základ.

Především se ale dozvíte, kolik dní už odvádíte důchodové pojištění. Jinými slovy zjistíte, kolik let vám ještě zbývá do doby, než budete mít nárok na penzi.

K dispozici vám bude taky přehled neevidovaných dob, tedy období, kdy ČSSZ neeviduje žádné doby pojištění (zaměstnání) nebo náhradní doby pojištění. A právě v tomhle případě byste si měli pohlídat, jestli se v přehledu nenachází i doba, ve které jste zaměstnaní byli. 

Při prohlížení konta se může stát, že se vám přehled dob pojištění nezobrazí, protože zaměstnavatel zaslal údaje v nesprávném tvaru a systém je nedokáže automaticky zpracovat. V takovém případě můžete on-line podat Žádost o sestavení informativního osobního listu důchodového pojištění a pracovníci ČSSZ chybné doklady ručně zpracují a list vám zašlou do vaší datové schránky. Taková operace trvá jen několik málo dnů.

Podle údajů ČSSZ existuje přibližně 8,5 milionu osobních kont, které obsahují více než 150 milionů digitalizovaných nárokových podkladů pro důchod. Podrobnější manuál k aplikaci najdete na internetových stránkách České správy sociálního zabezpečení.

Témata: lidé | důchody | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky