Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek promluvil o důchodech a vládě

Kalousek promluvil o důchodech a vládě

Foto: Panthermediacz z pověření MFČR

Zrušení druhého pilíře důchodové reformy nebude tak rychlé, jak původně koalice plánovala. Pravicová opozice totiž ve středu ve sněmovně vetovala zrychlené projednávání normy a zamítla zkrácení lhůt pro projednání ve výborech. Proč k tomu došlo prozradil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová už v loňském roce na tiskové konferenci řekla, že ukončení druhého pilíře bylo nutné především kvůli tomu, že odváděl obrovské částky z pilíře prvního. Čím déle by druhý pilíř pokračoval, tím více stamilionů by podle ní bylo vyvedeno z veřejného důchodového účtu.

Vláda se ke zrušení druhého pilíře zavázala v koaliční smlouvě. Proti se ale postavila opoziční TOP 09 či ODS. Podle původního harmonogramu by do března 2016 měli střadatelé dostat oznámení o zrušení fondu od penzijní společnosti a do konce září by jí měli sdělit, jestli chtějí úspory v hotovosti poštou, na účet, nebo převést do třetího pilíře. 

Podle bývelého ministra financí Miroslava Kalouska bylo zavedení druhého pilíře prvním krokem k důchodové reformě, za který nyní vláda nemá náhradu. První pilíř je podle něj dlouhodobě ve schodku a kroky kabinetu prý povedou k tomu, že u penzí převáží princip rovnostářství nad principem zásluhovosti. "Nepřicházíte vůbec s žádným jiným nápadem, jak posílit princip zásluhovosti," uvedl Kalousek na adresu koalice.

"Druhý pilíř byl první krok k reformě důchodového spoření. Umím si představit, že to někdo zruší, když řekne, co místo toho. Ale vláda dělá krok zpět bez jakékoliv náhrady," řekl Kalousek Českému rozhlasu.

Témata:  důchody Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy