Změny v důchodech od března?

Poslanecká sněmovna obdržela vládní návrh novely zákona, která má zastavit příjímání nových klientů do druhého pilíře penzijního systému. Vláda chce vstup do něj zakázat už od března.

Ilustrační fotografie
reklama

"Bude záležet na rychlosti poslanců, jak návrh schválí. My bychom chtěli, aby to bylo rychle, protože by se tím zabránilo spekulativním vstupům nových klientů. Předpokládám, že k tomu dojde od března," řekl Hospodářským novinám náměstek ministerstva financí Martin Pros.

Z důvodové zprávy, kterou podepsal premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš, podle deníku vyplývá, že kabinet návrh schválil 22. prosince.

Ode dne účinnosti novely už podle návrhu nemá být možné registrovat nové smlouvy v Centrálním registru. Neznamená to ale, že se zastaví spoření klientů druhého pilíře. Vláda sice už ukončení jeho existence schválila, ale až od ledna 2016.

Do konce letošního roku si klienti budou nadále přispívat na svůj soukromý důchodový účet a až druhý pilíř skončí, budou mít lidé několik měsíců na to, aby se rozhodli, jak chtějí své peníze získat zpět.

Mohou si vybrat mezi formou výplaty v hotovosti včetně tří procent hrubé mzdy, v tomto případě dostanou peníze do konce roku 2016 a v budoucnu se jim zkrátí důchod. Druhou variantou je nvrat části odpovídající odvodům ze státního důchodového pojištění zpět do průběžného systému a v budoucnu se jim důchod nesníží.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky