Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchod na čtvrtinu života? Podívejte se, co se chystá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Český penzijní systém možná čekají výrazné změny. Odborná komise pro důchodovou reformu ve čtvrtek odsouhlasila dva návrhy, podle kterých by Češi měli nárok na pobírání důchodu v poslední čtvrtině života podle průměrné délky dožití. Druhý návrh počítá se sdílením vyměřovacích základů manželů pro výpočet jejich důchodů. Upozornil na to deník Právo.

Podle současného systému roste věk odchodu do důchodu prakticky do nekonečna a komise tvrdí, že takto nadále fungovat nemůže. Návrh proto směřuje k revizi zákonného ustanovení a k nastavení hranice důchodového věku.

"Čtvrtinu života by měl člověk strávit v penzi s podporou důchodového systému," uvedl předseda důchodové komise Martin Potůček. Rovněž navrhuje, aby po dobu deseti let před dosažením důchodového věku už nesměl být věk odchodu do důchodu pro daného jednotlivce měněn.

Další návrh počítá s automatickým sdílením vyměřovacích základů manželů pro výpočet jejich důchodů. Podle Potůčka by se tak měl narovnávat nepoměr mezi penzemi mužů a žen. 

V praxi by to fungovalo tak, že Česká správa sociálního zabezpečení by každý rok příspěvky muže a ženy sečetla a každému by do důchodového nároku započítala polovinu.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy