Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodový druhý pilíř byl bastardizován, hřmí ekonom Dlouhý

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Vláda dnes potvrdila zrušení druhého pilíře důchodové reformy. Podle premiéra Bohuslava Sobotky byl pro většinu lidí nevýhodný. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý nesouhlasí a v tiskové zprávě kritizuje absenci náhradní varianty.

Stávající systém druhého pilíře má podle Dlouhého k dokonalosti daleko. "Těch chyb v něm bylo od samého začátku dost, nemluvě o tom, že během politických vyjednávání celý projekt utrpěl jistou, řekl bych, bastardizaci," míní Dlouhý.

Zrušení druhého pilíře bez připravené náhradní varianty ale podle něj není krok správným směrem. "Je třeba si položit dvě otázky: za prvé – co zrušením získáme. Proklamované snížení schodku státního rozpočtu odpovědí není," píše Dlouhý.

"Díky nízkému objemu prostředků ve II. pilíři totiž bude efekt pro státní kasu zanedbatelný (na rozdíl třeba od Polska)," dodává.

Pravděpodobnější jsou prý negativní důsledky, ať už pro občany, kteří se do programu druhého pilíře zapojili, nebo pro jejich zaměstnavatele, kterým podle Dlouhého vláda vyslala negativní signál.

"Anebo na straně investičních fondů, správců aktiv, jejichž existence bude ohrožena, což ovlivní finanční trh a mj. zhorší podmínky pro ukládání úspor," předvídá Dlouhý.

"A druhá otázka – kudy dál v situaci, kdy systém průběžného financování penzí není dlouhodobě udržitelný. Pro ilustraci - loni činil schodek důchodového účtu téměř 50 miliard korun, zatímco v roce 2003 to bylo 'jen' 17,5 mld. Kč," dodává na závěr.

Témata:  CZK důchodová reforma

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy