Důchodci se stále častěji potýkají s dluhy. Co s tím?

Od roku 2007 se počet seniorů, kteří mají důchod zatížený exekucí, zdvojnásobil. Jen v loňském roce se jich podle České správy sociálního zabezpečení provedlo téměř 71 tisíc. Většina seniorů, kteří čelí exekuci, si s sebou přinesla dluhy už z produktivního věku. Exekuce se v 76 procentech týkají čerstvých důchodců.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

Nejčastějším důvodem zadlužení seniorů je špatný propočet plnění, které musí odvést věřitelům dříve, než dojde k poklesu jejich příjmů v důsledku důchodu.

„Dalším důvodem je to, že kvůli ztrátě zaměstnání požádají o předčasný důchod a opět nemají dostatečnou finanční rezervu pro případné splácení předchozích závazků. Možností, jak se senioři dostávají do finančních problémů, je také situace, kdy jsou před nástupem do důchodu dlouhodobě nezaměstnaní a finanční rezervu vyčerpají. Nezřídka se také stává, že se zadluží ve snaze pomoci svým dětem," řekl Jan Malý, ohlášený společník společnosti VPI CZ, v.o.s.

Nejčastějším způsobem úhrady závazků je pravidelné strhávání dané částky z vyměřeného důchodu. Své dluhy senioři na rozdíl od mladších dlužníků zpravidla vyhlášením osobního bankrotu neřeší.

„V roce 2013 požádalo o oddlužení 30 029 osob, seniorů mezi nimi byla jen zanedbatelná část. Senioři totiž standardně podávají insolvenční návrhy méně často než lidé do 50 let. Nejvíce lidí vyhlašujících osobní bankrot je ve věkovém rozmezí 28 až 50 let," popsal Malý.

Podle odborníků přitom oddlužení seniorů zpravidla bývá snazší než u lidí v produktivním věku. „U této skupiny lidí nenastává mnoho životních událostí, jako je například narození potomka, ztráta zaměstnání nebo majetková trestná činnost, které nejrůznějším způsobem zasahují do průběhu insolvenčního řízení. Jejich řízení tak většinou bez výraznějších komplikací směřuje k vyřešení finanční situace," vysvětlil Jan Malý.

Pro insolvenční správce je oddlužení seniorů jednodušší také proto, že mají od České správy sociálního zabezpečení zajištěný pravidelný příjem bez výpadku a přichází pravidelná splátka.

„Je proto snadné vypočítat, zda seniorům tento příjem postačuje, či musí zajistit jiný, třeba formou smlouvy o důchodu. Takovou smlouvu mohou mezi sebou například uzavřít rodiče s potomky. Ti se zavážou, že jim budou pravidelně vyplácet konkrétní částku," poznamenal Jan Malý.

Témata: důchodci | dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky