Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody úplně jinak? Žádné pilíře a fondy. Ministr chce změny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Česko potřebuje důchodovou reformu. To slýcháme minimálně posledních 10 let. Přitom existuje i jiný pohled.

Česká republika se již delší dobu marně pokouší vymyslet důchodovou reformu, která by vyvedla důchodový systém z hlubokého deficitu a zároveň byla přijatelné pro celé politické spektrum.

Jenže existuje i jiný pohled. Místo nejrůznějších fondů a pilířů podpořit rodinnou politiku. Tuto vizi má například KDU-ČSL.

Lidoveckou politiku dokonale vystihl první místopředseda strany a ministr zemědělství Marian Jurečka. "Moje babička má 39 pravnoučat, letos ještě další přírůstky budou, stejně jako v příštích letech. Prostě důchodová reforma v praxi," napsal na Twitteru.

Právě vyšší porodnost by zastavila stárnutí populace, která by se zároveň rozrůstala. Díky tomu by pak nadále mohl po určitých úpravách fungovat průběžný důchodový systém. S podobnou vizí přišla i sociální demokracie.

Sám Jurečka má čtyři syny. Nejmladší se mu narodil letos na jaře.

Témata:  důchody lidé

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy