Důchodci mají slušné penze. Revolučních změn není zapotřebí, říká odborář

Člen důchodové komise Vít Samek z Českomoravské konfederace odborových svazů věří, že seniory i nadále čekají slušné důchody. Důchodový systém a rostoucí počet penzistů podle něj totiž zachrání mladí imigranti.

Ilustrační fotografie
reklama

„Lidé mají vědět, že i nadále budou dostávat státní důchody ve slušné výši. Systém se musí průběžně korigovat, ale rozhodně není nutné dělat revoluční změny," řekl serveru Aktuálně.cz k možné další „penzijní reformě", kterou má komise připravit od roku 2017, Samek.

Věří, že český důchodový systém se rozhodně nenachází v kritickém stavu. "Systém se musí průběžně korigovat, ale rozhodně není nutné dělat revoluční změny. Od devadesátých let byl v Česku systém už několikrát průběžně korigován a všechny tyto změny přispěly k tomu, že lidé dostávají důchody, za které se dá žít. Když se podíváte na reálnou hodnotu důchodu, tak se oproti roku 1989 nezhoršila," tvrdí Samek.

Rovněž se nedomnívá, že Evropa by mohla postupně vymřít. Tvrzení, že za padesát let bude žít v Česku například o tři miliony lidí méně, je podle něj nesmysl, a už nyní počet lidí v Česku díky migraci narůstá.

"Pozitivní přitom je, že přicházejí především mladší lidé v produktivním věku. Ti jsou z ekonomického hlediska pro nás nejvýhodnější, stačí jim jen zajistit práci. Budou-li ji mít, pak budou dotovat náš důchodový systém," řekl člen důchodové komise serveru s tím, že národní populace sice bude menší, ale vliv migrace se znásobí..

"Přes všechny potíže, které jsou, se tedy daří důchody platit a ani dnes, když se podíváte na finanční bilanci na příštích deset až patnáct let, tak není dramatická. A o to jde - lidé mají vědět, že i nadále budou dostávat státní důchody ve slušné výši," dodal Samek.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky