Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodcům se prý už nechce žít. Co se děje?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Léčebny dlouhodobě nemocných se plní seniory, kteří v nich zůstávají déle, než je nutné. Rodiny si je totiž nechtějí brát domů a počet těchto lidí se tak každý měsíc zvyšuje až o patnáct procent. Podle europoslankyně za KSČM Kateřiny Konečné se takovým seniorům už ani nechce žít.

Na problém přeplněných léčeben dlouhodobě nemocných upozornil před několika dny deník MF Dnes, podle kterého za tím stojí zejména zrušení poplatků za pobyt v nemocnici. Řada rodin si seniory nechce brát domů a v LDN tak zůstávají například ze sociálních důvodů. Počet těchto lidí se tak každý měsíc až o patnáct procent zvyšuje.

"Jsou dovolené a lidé nevědí, kam se svými seniory. Léčebny dlouhodobě nemocných jsou přeplněné a nárůst babiček a dědečků, kteří zůstávají na lůžkách déle, je enormní," poukazuje europoslankyně ve zprávě, kterou obdržel server EuroZprávy.cz, na další faktor tohoto problému.

Ještě donedávna se za den pobytu v nemocnici platil stokorunový poplatek, měsíčně se tak částka vyšplhala zhruba na 3000 korun. Nyní ale pobyt hradí pojišťovna.

"Praxe je taková, že dlouhodobě nemocný může v takovéto léčebně zůstat bez jakýchkoliv starostí rodiny až tři měsíce. Celý pobyt hradí pojišťovna. Je pravda, že staří lidé mají v léčebně zajištěnou veškerou péči. Ovšem co se týče psychického stavu seniorů, kteří jsou už mnohdy se svým zdravím na tom lépe, než když do léčebny přišli, je opravdu velmi alarmující," varuje Konečná.

To, že lidé nechávají své nemocné příbuzné v léčebnách, je ale podle MF Dnes však logické. V Čechách chybí služby, které by mohla rodina s doma ležícím pacientem využít. Nemocný vyžaduje náročnou péči a stát těmto lidem namá jak pomoci. Jeden ze členů rodiny je pak mnohdy nucen vzdát se práce, starat se o nemocného a stane se závislým na sociálních dávkách.

"Lidé, kteří mají své rodiče či prarodiče u sebe, mají také těžkou situaci. Tito lidé ve většině případů potřebují soustavnou péči. A nezbývá, než se vzdát práce a zůstat doma, čili se ocitnout na pracovním úřadě. To je v případě, že chce rodina o své prarodiče či rodiče skutečně pečovat," souhlasí europoslankyně.

"Mnohdy v léčebnách dlouhodobě nemocných slyšíme od lidí, které tu rodina odložila, že se jim už ani nechce žít. A tak se pojďme zamyslet nad tím, zda by náš stát, ale i my sami jsme nemohli najít řešení, aby ti, kteří nás vychovali, ať už v roli rodičů či prarodičů, nemuseli pouze smutně čekat na naši návštěvu," varuje Kateřina Konečná.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy