Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S důchody a sociálními dávkami jsou potíže. Co se děje

S důchody a sociálními dávkami jsou potíže. Co se děje

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se ve své funkci ombudsmanky nejčastěji potýká s problémy, které se týkají sociálního zabezpečení, zejména důchodů a dávek pomoci v hmotné nouzi. Uvedla to v rozhovoru pro server Romea.cz.

Šabatová se podle svých slov vrátila do instituce, kterou dobře zná z doby, kdy šest let zastávala funkci zástupkyně ochránce. Její start na pozici ombudsmanky proto popisuje jako plynulý.

"V posledních letech se ale působnost veřejného ochránce práv značně rozšířila, takže se postupně seznamuji s agendou dohledu nad omezováním osobní svobody, diskriminací nebo vyhošťováním cizinců. Výhodou je, že jde o témata, která jsou mi blízká, a kterým se z velké části sama dlouhodobě věnuji," přiznává Šabatová.

Jak sama podotýká, nejčastěji se během posledních měsíců zabývala problémy s důchody a dávkami. "Je to skoro neuvěřitelné, ale třeba za zhruba polovinu února a celý březen jsme dostali téměř 1200 stížností. Nejvíce problémů se týká sociálního zabezpečení, zejména jde o důchody a dávky pomoci v hmotné nouzi," řekla serveru.

"Takových stížností dostával ombudsman vždy hodně, ale vidím zde i důsledky sociální reformy, zpřísnění podmínek pro výplatu sociálních dávek a celkově zhoršení situace ohrožených skupin – seniorů, zdravotně postižených, osamělých rodičů a dalších," posteskla si Šabatová.

Rovněž se domnívá, že jedním ze závažných problémů české společnosti je zanedbána otázka diskriminace romské menšiny. "Velkým problémem je také neexistující sociální bydlení, jehož důsledkem jsou i předražené ubytovny, jejichž majitelé se přiživují ze sociálních dávek lidí v nouzi. Zaměřit se chci i na péči o seniory v zařízeních či na problémy lidí se zdravotním postižením," tvrdí Šabatová.

Témata:  CZK důchody Anna Šabatová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy