Děsivá pravda o důchodech? Postihne mnoho lidí

Desítky tisíc českých občanů zřejmě nedosáhnou na starobní důchod. Vyplývá to ze studie, o které informuje dnešní deník Právo. Ten uvádí, že mnoho lidí nedosáhne na potřebnou pětatřicetiletou dobu sociálního pojištění a od roku 2018 tak nebudou mít nárok na starobní penzi.

reklama

Celý princip staví na poměrně jednoduché matematice. Lidé, kteří dosáhli důchodového věku v roce 2009 museli mít odpracovanou dobu pojištění 25 let. V roce 2014 je to již 30 let. Potřebná doba pojištění s každým rokem stoupá a ti, kteří požádají o penzi v roce 2017 musí mít odpracováno 34 let, v roce 2018 již 35 let. V tom je však podle deníku problém.

Lidé dnes často cestují, uměle přerušují pracovní vazby nebo se nemohou zařadit zpět na trh práce například po delší nemoci či mateřské dovolené, to vše se následně promítá do faktu, že dobu potřebnou pro žádost o starobní důchod bude čím dál tím těžší splnit. Podle deníku jsou v tomto ohroženy více ženy.

Od roku 2009 se navíc do doby pojištění nezapočítává doba studia a díky prodlužujícímu se věku věku odchodu do důchodu nebude snadné na potřebných 35 let sociálního pojištění dosáhnout. I přesto ale možnost existuje.

Deník upozorňuje, že lidé dnes mají možnost přispívat na důchodové pojištění ze svého, částkou 1817 Kč měsíčně. Zatím tuto možnost využívá málo lidí, může to ale být v tuto chvíli jediný způsob, jak zajistit, že lidé nebudou muset kvůli nároku na starobní penzi odcházet do důchodu o několik let později.

Témata: CZK | důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky