Jednání důchodové komise jsou zinscenovaná, tvrdí poslanec. Výsledek je prý předem jasný

Člen odborné komise pro důchodovou reformu Adolf Beznoska /ODS/ tvrdí, že jde jen o kamufláž. Jednání jsou prý dopředu zinscenovaná.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministerstvo práce a sociálních věcí zřídilo odbornou komisi, která má přijít s návrhem, jak v Česku reformovat důchody. Jeden z členů komise, opoziční poslanec Adolf Beznoska, ale nyní přišel s tvrzením, že jde v podstatě o frašku.

"Jednání jsou dopředu zinscenovaná a mají jediný cíl – zrušit druhý pilíř důchodového systému. Členové komise mají jasná politická zadání a vůči všem argumentům jsou hluší," uvedl.

Jako člověk s ekonomickými zkušenostmi prý čekal, že pomůže odstranit současné nedostatky v důchodovém systému. "Místo toho se debata stáčí k právním aspektům rušení druhého pilíře a k zvažování ústavnosti tohoto kroku," tvrdí.

Podle něj není reformou, když bude zrušen druhý pilíř, který zavedla Nečasova vláda. K jeho zrušení se zavázala současná vládní koalice. "Tím se pouze vrátíme do stavu před jeho vznikem. Tento stav však byl nevyhovující, protože kvůli špatnému demografickému vývoji je dlouhodobě neudržitelný a finančně kolabuje. Opět se opakuje situace, kdy dnešní levicová vláda sice vyhlašuje, kudy cesta nevede, ale sama neví ani to, k jakému cíli chce vlastně dojít," dodává k tomu Beznoska.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky