Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody chtějí dělit mezi manžele. Vláda má plán

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: DataLife

Vláda Bohuslava Sobotky chce bojovat se znevýhodněním žen v důchodu. Řešení má jednoduché. Penzi si budou manželé rovnoměrně dělit. Píše o tom MF Dnes.

Ženy jsou v Česku stále znevýhodňovány v porovnání s muži. Mají nižší platy, část života stráví výchovou dětí. A pak je mnohdy manžel opustí a nechá na holičkách s nízkou penzí.

Vláda to chce nyní změnit. Vymyslela, že by se důchody manželů dělily rovným dílem mezi oba dva. Předseda poslanců ČSSD a expert strany na sociální politiku Roman Sklenák k tomu pro MF Dnes říká: "Vyrovnávalo by to postavení žen, které přijmou roli v domácnosti a starají se o děti, zatímco partner vydělává a získává tak vyšší vyměřovací základ pro svůj důchod. Pokud se rozvedou, žena dnes skončí s výrazně nižším důchodem." Tento návrh má údajně podporu celé koalice ČSSD, KDU-ČSL a ANO.

S nápadem dělit důchody přišel sociolog a předseda sociální komise ČSSD Martin Potůček. Před dvěma měsíci v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl: "V okamžiku, kdy oba dva odejdou do důchodu, tak už spolu nemusejí žít - a rozdíly ve výpočtu důchodů jsou markantní a neodpovídají vkladu, který tito partneři investovali do výchovy dětí. Myslím, že bychom měli uvažovat o změně. Příjmy by se takovým partnerům mohly sčítat a dělit dvěma. Každý by tedy po dobu, kdy se starali o nezaopatřené děti, získával stejnou část pro budoucí výpočet svého důchodu z prvního pilíře. Mohlo by se takto uvažovat dokonce i o společně hospodařících bezdětných párech."

Potůček momentálně na Ministerstvu práce a sociálních věcí vede odbornou komisi pro reformu důchodů. K reformě se vláda zavázala.

Statisticky je dokázáno, že většina rozvedených mužů si v penzi přilepší, jelikož se o svůj příjem již nemusí dělit. Naopak většina žen logicky dostane ještě méně, než kdyby zůstala se svým mužem.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy