Důchodce bude žebrák? Žijte úsporněji jako naše babičky a dědečkové,...

Předseda Odborné komise pro důchodovou reformu Martin Potůček poukázal v pořadu Hyde Park na žalostný stav některých českých důchodců. Ačkoli si uvědomuje, že při současné výši důchodů žijí senioři na hranici chudoby, výrazné zlepšení v nejbližších letech neočekává.

Ilustrační fotografie
reklama

"V podmínkách České republiky žádat, aby naše důchody byly na 80% průměrné mzdy, je skutečně nemožné, prostě ty ekonomické podmínky u nás jsou takové a ten uplynulý politický a hospodářský vývoj je takový, že to není v silách české ekonomiky," uvedl Potůček v odpovědi na otázku, zda-li je možné, aby český důchodový systém byl podobný jako ve Švédsku či Kanadě, kde se průměrné důchody pohybují kolem 80% průměrné mzdy.

"Co je v silách české ekonomiky, je skutečně postupně dosáhnout toho, aby ty důchody, které dnes často hraničí s úrovní, která už hrozí propadem do chudoby, aby byly přece jenom trochu důstojnější," vysvětluje předseda důchodové komise.

"Je to ve vývoji, řekněme, těch budoucích 15 let. A to si myslím, že by si měli všichni politici dnes uvědomit. Pokud skutečně nechceme z důchodců udělat žebráky, tak musíme počítat s tím, s čím počítá například i sousední Německo, to znamená postupný růst toho podílu, který z hrubého domácího produktu na důchody jde. Dnes je to necelých 10%, já si troufám odhadnout, že abychom dosáhli minimální slušné úrovně pro budoucí i současné důchodce, takže by to mohlo růst tak, řekněme, v tom horizontu 15 let o 2% HDP," uvedl Potůček.

Domnívá se také, že pro stabilní důchodový systém je nutné, aby rostl věk odchodu do důchodu. "Je třeba, aby důchodový rostl, jako jedna z podmínek toho, abychom se dostali někam, kam chceme, to znamená k nějakému stabilnějšími důchodovému systému," řekl předseda komise v Hyde Parku.

"Už jen proto, že když se podíváte na statistiku, tak délka, kterou v průměru lidé v důchodu prožijí, ta se u nás, řekněme, od roku 2000 docela výrazně zvyšuje, což je krásné, to je přece skvělé, že žijeme déle, ale samozřejmě vytváří to větší tlak na ten důchodový systém," vysvětluje Potůček.

Závěrem pořadu poradil dnešním třicátníkům, jak se zajistit na důchod. "Myslím si, že obecně je možné říci, že lidé by měli skutečně trošku zvážit, jak velkou budou mít spotřebu v době, kdy jsou ekonomicky aktivní. Když vyděláváte více, tak si vyjíždí na zahraniční dovolené nebo si každé 4, 5 nebo dokonce každé 3 roky koupit nové auto," poukazuje předseda Odborné komise pro důchodovou reformu.

"Doporučil bych jim v každém případě, aby žili tak, jako žili naše babičky a naši dědečkové, prostě úsporněji, šetřili si na stáří," varuje v závěru Potůček.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky