Důchodce čeká možná změna. Co se chystá?

Občanská demokratická strana předložila novelu zákona, která umožní pracujícím důchodcům znovu využívat slevu na dani za poplatníka. Minulá rozhodnutí, na nichž se strana podílela, nejsou podle předsedy strany Petra Fialy důvod, proč by neměli prosazovat věci, které považují za správné.

Petr Fiala /ODS/, předseda strany
reklama

"Náš návrh zákona o dani z příjmu by lidem, kteří jsou zaměstnaní a současně pobírají starobní důchod, přinesl možnost uplatnit slevu na poplatníka, jako je tomu u ostatních pracujících. Není žádný důvod, proč by právě aktivní senioři měli být znevýhodněni," uvedl Fiala v Právu.

Přináší proto konkrétní opatření, které by mělo mít rychlý dopad: zaměstnaní důchodci by zlepšení o asi dva tisíce Kč měsíčně poznali už na výplatě za leden 2015. Změna by se dotkla přibližně 140 tisíc lidí, kteří by mohli získat až 2,5 miliardy Kč ročně.

"Samozřejmě, že takové rozhodnutí bude něco stát. Ale není to nic, s čím bychom si neporadili a co by se státu dlouhodobě nevyplatilo. Tento výpadek příjmů veřejných rozpočtů by byl snadno vyrovnán jednak očekávaným vyšším růstem HDP, ale také mnohem vyšším ziskem z daně z přidané hodnoty, než se původně předpokládalo (za rok 2013 je výběr DPH vyšší o 30 miliard Kč)," dodal Fiala.

Slevu ve výši 24 840 Kč ročně mohli pracující důchodci využívat od roku 2008. V rámci opatření v souvislosti s ekonomickou krizí následně vláda Petra Nečase tuto možnost seniorům na tři roky odebrala.

"Nebylo to šťastné rozhodnutí, byť bylo v kontextu hospodářského vývoje a ekonomických obtíží pochopitelné," domnívá se předseda ODS.

Sleva měla být podle plánu Nečasovy vlády obnovena od ledna 2016. "Ekonomika ale roste, prognózy jsou příznivé, není žádný důvod tuto nespravedlnost vůči pracujícím důchodcům prodlužovat. Stát má vytvářet občanům podmínky pro jejich činnost a aktivitu. Musíme podporovat všechny, kteří se nechtějí ani ve vyšším věku spoléhat jen na stát," tvrdí Fiala.

ODS rovněž podporuje i zvýšení důchodů, navrhuje ale jiný způsob mimořádné kompenzace než levicová vláda. "Místo plošného procentuálního zvyšování chceme zvýšit důchody zhruba o 250 Kč měsíčně všem seniorům stejně. Je to podle nás za dané situace spravedlivější a více to pomůže těm, kteří si sami pomoci nemohou," uzavírá Petr Fiala.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky