Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští důchodci? Proč se nemají tak, jako penzisté v Brazílii?

Důchodci, ilustrační fotografie
Důchodci, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Všechny fotbalové oči světa se pro příští měsíc upínají k Brazílii, kde si nejúspěšnější fotbalový národ dělá ambice na titul světového mistra. Ale i kdyby Brazílie ten fotbalový nezískala, jeden už má – je mistrem světa v počtu obyvatel s předčasným odchodem do důchodu Dovedete si představit, že půjdete do důchodu v 54 letech, budete brát 70 procent své měsíční mzdy a důchodů nebude v roce 12, ale dokonce 13? Ne, nejde o utopii, ale realitu průměrného Brazilce. Zdá se, že moc dlouho však tato situace v největším jihoamerickém státu nevydrží.

Podle aktuální studie skupiny Allianz odchází průměrný Brazilec do důchodu už ve věku 55 let, Brazilky dokonce již v 50 letech, což je deset a více let před dosažením zákonného důchodového věku 65 let.  Specifický je i zákon na podporu místních vdov a vdovců. Zatímco ve většině zemí dostávají pozůstalí partneři jen zlomek partnerova důchodu, v Brazílii mají vdovy a vdovci nárok na vyplácení téměř plné částky po zbytek jejich života. A to z "důchodových bonusů" není všechno, většina brazilských seniorů dostává nejen 12, ale až 13 plateb ročně a několik skupin zaměstnanců získává speciální výhody - téměř všichni státní úředníci mají po odchodu do důchodu plnou výši platu a učitelé mohou přestat pracovat o pět let dříve za stejných podmínek.

„Vyhlídky pro tuto zemi jsou velmi znepokojující,“ vysvětluje Renate Finke, ekonomka skupiny Allianz a dodává, že Brazílie má stejný právem stanovený důchodový věk jako mnoho jiných zemí, ale zvláštní výjimky lidem dovolují obcházet tento zákon a získat plnou penzi už po 35 letech placení do důchodového systému, u žen dokonce už po 30 letech. Vláda totiž stále spoléhá na příznivou demografickou situaci, která se však rychle mění. Země rychle stárne, a proto byla nedávno Brazílie poprvé zahrnuta do analýzy dlouhodobé udržitelnosti důchodových systémů pojišťovny Allianz. Ukazatel vyhodnotil udržitelnost důchodů v 50 zemích a Brazílie se umístila na žalostném 49. místě. Česká republika si také oproti minulému hodnocení pohoršila, ale stále se drží v první dvacítce – na 19. místě.

V současnosti je brazilská populace velmi mladá - střední věk začíná ve 31 letech, což je o 8 let méně než v USA a o 16 let méně než v Německu. Je to způsobeno tím, že v roce 1970 měla brazilská žena v průměru 5,8 dětí. Dnes mají ženy průměrně jen 1,8 dítěte, což je za 40 let trojnásobný pokles. A v České republice je tento průměrný počet dětí na jednu ženu ještě nižší - v posledních deseti letech se ustálil na 1,4.

A jak jsou na tom čeští důchodci?

V ČR pobírá starobní důchod téměř 2864 tisíc lidí. U mužů, kteří se narodili v roce 1953, je důchodový věk 63, u žen je to o jeden až tři roky méně podle počtu dětí. Lidé, kterým bude příští rok 50, však půjdou do důchodu stejně, bez rozdílu pohlaví – v 65 letech, ti později narození budou pracovat ještě déle. A můžeme si za to sami – pro pouhé udržení populace je totiž potřeba, aby každá žena měla děti minimálně dvě – 2,1. Se současnou nízkou porodností je úzce spjato právě navyšování průměrného věku odchodu do důchodu a třeba i menší možnosti výběru talentovaných fotbalistů. K úrovni brazilské kopané a výhod jejích důchodců se můžeme přiblížit pouze tím, že přestaneme být národem jedináčků.

Témata:  důchodci Brazílie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy