Pozdější odchod do důchodu? Opak je správně! zhrozil se Keller

Sociolog a publicista Jan Keller se uchází o post europoslance v čele kandidátky ČSSD. Ve své předvolební kampani říká, že Evropa bude taková, jakou si ji uděláme. Chtěl bych bojovat na podporu zaměstnanosti mladých i starých, říká Keller.

Ilustrační fotografie
reklama

„V průběhu posledních 25 let jsem dostal nabídky ke vstupu do politiky od několika stran, zatím jsem všechny odmítl. I když nemám iluze o žádné politické straně, domnívám se, že v ČSSD je takový počet slušných lidí, že není špatné jejich výzvu přijmout," vysvětloval čtenářům serveru aktuálně.cz Keller.

Sociolog kandidující za sociální demokraty by chtěl snížit nezaměstnanost v České republice. „Existují operační programy zaměřené na podnikání a inovace a existují regionální operační programy zaměřené na rozvoj regionu a lokalit," vysvětloval Keller s tím, že je třeba takové programy intenzivněji využívat a čerpat co nejvíce prostředků.

„Brusel nám zaměstnanost žádným nařízením nezvýší, my se musíme v těchto oblastech starat sami. Brusel k tomu dává dostatek prostoru," dodal potenciální kandidát na europoslance.

Co podle sociologa škodí, je prodlužování odchodu do důchodu. „Jedním z kroků ke snížení vysoké nezaměstnanosti by bylo naopak usnadnění předčasného důchodu, zejména u profesí, které jsou zdravotně náročné a mají negativní zdravotní dopady na pracovníka," uvedl Keller.

Svoje sociologické vzdělání by Keller chtěl využít i v Bruselu. „Zabývám se více než dvacet let problematikou sociálního státu, problematikou sociálního vyloučení, bídy a chudoby. Udržet sociální stát dnes není v silách jedné středně velké země, sociální model je možno udržet jen v měřítku celé Evropy," myslí si publicista.

Velkým tématem letošních voleb do Evropského parlamentu je migrace. „Domnívám se, že existují tři kategorie imigrantů. Zaprvé lidé vysoce kvalifikovaní, kteří jsou pro naši zemi přínosem. Osobně jich znám celou řadu," vysvětloval svůj názor na přistěhovalectví sociolog.

Druhou skupinou jsou podle něj lidé, kteří prchají ze svých zemí z obavy o vlastní život. „Těmto lidem musíme pomoci, pokud chceme tvrdit, že naše hodnoty jsou vyšší než hodnoty jiných civilizačních okruhů," rozlišuje přistěhovalce Keller a dodává, že takoví lidé nejsou pro naši zemi rizikem.

Jeden druh imigrantů by ale přece jen publicista v České republice nechtěl. „Jsou to lidé, kteří k nám přicházejí v rámci organizovaného zločinu, tuto jedinou kategorii je třeba tvrdě odmítnout," říká rázně kandidát sociální demokracie.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky