Navýšení důchodů o 500 korun? Plány jsou takovéto

Hnutí Úsvit v reakci na vládou avizované zvýšení důchodů připravilo alternativní návrhy, se kterými seznámilo ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou a Radu seniorů ČR. Podle předsedy strany Tomia Okamury je zázrak, že někteří důchodci jsou za dnešních "otřesných podmínek naživu."

Ilustrační fotografie
reklama

"Vláda navrhla zvýšit důchody plošně o 1,8 procenta, což v průměru dělá prý 205 Kč na důchodce. Přestože není přímo stanoven žádný minimální důchod, tak při splnění zákonných podmínek pro přiznání důchodu se minimální důchod pohybuje okolo pěti a půl tisíce korun. Takový důchodce dostane podle vládního návrhu přidáno 99 korun," vypočítává Okamura a poslankyně hnutí Úsvit odpovědná za sociální politiku Jana Hnykov.

"Je zcela jasné, že i průměrný důchod, který dostává menšina důchodců - 10 957 korun - je strašně málo. Většina našich důchodců je pod touto částkou. Když zvážíme, kolik stojí bydlení, léky a jídlo, tak je vlastně zázrak, že někteří důchodci jsou za těchto otřesných podmínek naživu," uvádí.

"Samozřejmě čas od času některý skončí na ulici nebo spáchá sebevraždu. To je holý fakt - tady připomeňme, že 45 tisíc starých lidí nedostává kvůli exekuci ani celý starobní důchod, ovšem těch, co splácí podvodné smluvní dluhy, jsou zřejmě statisíce," říkají s tím, že právě senioři nejčastěji naletí podvodné firmě specializované na důchodce, která jim "vnutí předražené bezcenné krámy za lichvářské splátky."

I přes plánované navýšení se Úsvit domnívá, že situace se zhorší, zejména pro ty nejméně majetné. "Česká národní banka odhaduje inflaci příští rok okolo 2,3 procenta - přičemž k takové inflaci aktivně napomáhá. Takže i po valorizaci o 1,8 procenta příští rok si důchodce za více peněz koupí méně. Vládní návrh tak nepokrývá ani inflaci, v podstatě tedy důchodcům vůbec reálně k lepšímu nepomůže. Je snad zbytečné říkat, že všem se zdraží stejně, žaludky mají důchodci také stejné, ale na jídlo nebo dokonce na speciální dietu budou mít nejen méně, ale nejvíce se zhorší situace pro ty nejchudší," poukazuje Okamura a Hnyková.

"Situace statisíců bezbranných důchodců je daleko strašlivější a beznadějnější než říkají čísla, a je bez pomoci státu beznadějná, protože nejhůře jsou na tom ti nejbezmocnější, kteří už nemohou jít někam k míchačce na brigádu a alespoň si malinko přivydělat," dodává Okamura.

Minulý týden při osobním jednání s ministryni práce a sociálních věcí Tominovou navrhl Okamura s Hnykovou řešení, které podle nich zastaví propad sociální úrovně těch nejslabších.

"Nemyslíme si totiž, že by se důchody měly navyšovat procentuálně, protože tím dojde ke zvětšování rozdílu v důchodech a doplatí na to opět důchodci s nejnižšími příjmy. Navrhujeme, aby se zvýšily důchody všem důchodům stejně o jasně danou fixní částku a naše představa by byla 500 Kč. Budeme podporovat i dolní hranici starobního důchodu, kterou navrhuje Rada seniorů ve výši 8 300 Kč a naše představa je 10 500 Kč. S tím musí dojít k zásadním změnám při valorizaci důchodů. Pokud se tak nestane, bude neustále přibývat seniorů přímo ohrožených chudobou," uzavírá Okamura.

Témata: důchody | Peníze

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky