Důchod? Lidé by si měli sami šetřit. A nespoléhat se na stát!

Bývalá hlava sociálních demokratů a současný předseda strany LEV 21 Jiří Paroubek se uchází o křeslo europoslance. Půlku platu bych dal k dobru lidem, kteří to potřebují. A Čechům radí, aby si spořili na důchod sami, tak jako to dělá on.

Jiří Paroubek /LEV21/
reklama

„Kdo má finance, měl by se zajistit tak, aby se v důchodu postaral sám o sebe. Já si spořím už léta," vyzval občany bývalý premiér, podle kterého by se na stát měli spoléhat jen lidé s nejnižšími příjmy.

„Systém průběžného financování je podle některých odborníků do budoucna udržitelný, jen se zvýší věk pro odchod do důchodu a zruší se předčasné důchody," uvedl Paroubek s tím, že není důvod k razantní změně, protože 15 nebo 20 let to ještě může fungovat.

„Bohatší lidé by si měli peníze odkládat do třetího pilíře. Některé renomované firmy nabízí výborné produkty, sám mám u některých z nich uložené peníze," radil divákům předseda strany LEV 21. Zrušení druhého pilíře Paroubek za chybu nepovažuje, sám by se ale pokusil pilíř upravit, aby mohl fungovat dál.

Firmy by podle bývalého premiéra měly garantovat, že lidé svoje peníze v důchodu dostanou, a měly by zajistit hranici minimálního výnosu, aby si mohl člověk jasně spočítat, kolik peněz v důchodu bude mít.

„Stát by měl do důchodů nalít peníze. Třeba 50 miliard se jen tak válí ve státních firmách. To, že chce Babiš peníze získávat lepším výběrem daní, je sice hezké, ale je to spíš jen krásný sen. Popovídáme si o tom za rok," komentoval snahy ministra financí Paroubek.

Bývalý předseda sociálních demokratů také kandiduje do Evropského parlamentu. „Pokud bych se tam dostal, určitě bych spolupracovat s evropskými sociálními demokraty. A také s europoslanci ČSSD, názorově k sobě máme velice blízko," řekl Paroubek s tím, že jeho šance jsou otevřené, protože podle průzkumů se strana LEV 21 pohybuje pod hranicí 5%.

Kampaň do eurovolev stranu přišla na 4 až 5 milionů. „Pokud bych se do Evrpského parlamentu nedostal, nebral bych to jako prohru, ale jako nový začátek. Z politiky bych určitě neodešel," vysvětloval Paroubek s tím, že pokud by se do Bruselu přece jen podíval, půlku platu by odevzdával potřebným.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky