Ministryně chystá revoluci v důchodech a další zajímavé věci

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) plánuje zvýšení minimální mzdy alespoň na deset tisíc korun. Domnívá se, že současný stav její výše je pod hranicí příjmové chudoby a pracovat se podle ní musí vyplatit.

660
reklama

Marksová se již dříve zmínila, že Ministerstvo práce a sociálních věcí není schopno tvořit stálá pracovní místa. Tato kompetence záleží především na růstu ekonomiky, na hledání investorů a investičních pobídkách, čemuž se věnuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

S nezaměstnaností ale údajně bojuje více ministerstev. "Na rozdíl od předchozích vlád začínáme problém skutečně řešit v tripartitě," sdělila v rozhovoru pro Právo s tím, že situaci řeší nejen Ministerstvo průmyslu a obchodu, ale i Ministerstvo školství, odbory i zaměstnavatelé.

"Řídíme se heslem, že pracovat se musí vyplatit," dodává a vysvětluje, že práce by měla zajistit lepší život, než jaký poskytují sociální dávky. "Myslím si, že jedním z nástrojů, aby toto heslo bylo naplněno, je zvyšování minimální mzdy. Těch nynějších 8500 Kč měsíčně je v podstatě pod hranicí příjmové chudoby," sdělila s tím, že: "Minimální mzda by měla vzrůst alespoň na deset tisíc korun."

Zmínila se také o valorizaci důchodů, která by od ledna zvýšila minimálně o 1,8 procenta, což by v průměru činilo více než dvě stě korun. "Senioři, kteří celý život pracovali, musejí mít důstojný důchod. Já těch dvě stě korun považuji za naprosté minimum," sdělila Právu.

Uvažuje rovněž o změně věku odchodu do důchodu. "Nejde jej zvyšovat donekonečna. To, že bychom odcházeli do důchodu v 70 letech, si nedokážu představit. Kde by ta hranice měla výhledově být, si však zatím netroufám říct," dodává.

Voliči levice by mzdu zvýšili

Problematice minimální mzdy se věnovaly také nedělní Otázky Václava Moravce, které si k tomuto tématu nechaly vypracovat průzkum od společnosti TNS Aisa. Z jeho výsledků vyplývá, že většina dotázaných by byla pro zvýšení. Pomyslný střed mezi voliči tvoří předěl mezi pravicí a levicí, voliči TOP 09 například zvýšení odmítají.

Zvýšení minimální mzdy podporuje více než 80 procent dotázaných, přičemž 52 procent podporuje tuto myšlenku jednoznačně. Zastání tento názor nachází zuejména u voličů levicových stran, voliči pravice zastávají názor opačný. Nesouhlas projevují nejvíce sympatizanti TOP 09, z nichž by minimální mzdu zvyšovalo pouhých 18 procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky