Tragédie důchodců v Česku. Podívejte se na příčiny

Do dluhové pasti se dostává stále více starších Jihočechů. Tuto smutnou skutečnost potvrzuje Jana Nováková, vedoucí Domu svatého Františka ve Veselí nad Lužnicí, který pečuje o staré a nemocné lidi a provozuje jej českobudějovická Diecézní charita.

660
reklama

„Bohužel je to tak, máme tady například starého člověka, kterému po zaplacení měsíčního poplatku za pobyt zůstane tři sta korun. Tento problém se týká hlavně mladších seniorů, " uvedla.

Staří lidé se podle ní dostávají do potíží kvůli tomu, že jezdili na nejrůznější předváděcí akce, kde si nakupovali drahé zboží, za které pak nedokázali zaplatit. Dále třeba kvůli tomu, že mají vysoké poplatky za mobilní telefony. „Ano je to tak, mnoho seniorů dluží mobilním operátorům, protože si neohlídají účty za mobily. Své finanční problémy navíc řeší tím, že si půjčují peníze od různých společností, které nabízejí rádoby výhodné půjčky, pak však mají problémy se splácením a končí to exekucí. U nás máme takové opatření, že k nám žádní takoví pochybní obchodníci nesmí," potvrdila Nováková.

Někteří senioři doplácejí rovněž na to, že před důchodem pracovali načerno a zaměstnavatel za ně neplatil sociální a zdravotní pojištění. Nedomyslí si však důsledky, a pak jsou nemile překvapeni, když mají nízké penze.

Nicméně pokud se některý klient Domu dostane kvůli finančním potížím do nesnází, nemusí mít strach, že bude vystěhován. „Pak nastupuje charita a snažíme se mu pomoci, aby se z dluhů co nejdříve dostal. Takže pokud takový člověk nemá například na jídlo, dostává jej z charitní potravinové pomoci nebo má zadarmo některé sociální služby," řekla vedoucí Domu sv. Františka.

Měsíční poplatek za pobyt činí 5700 Kč. V této ceně jsou kromě měsíčního nájmu zahrnuty i poplatky za vodu, teplo, elektřinu ve společných prostorách a úklid společných prostor. Jsme obvykle levnější než jiná srovnatelná zařízení, " upřesnila Nováková. Klienti mají k dispozici jedno nebo dvoulůžkové pokoje s polohovatelnými postelemi, se sociálním zařízením a kuchyňskými kouty.

A jak mají staří lidé předcházet těmto nepříjemným událostem? „Tak především, ať nejezdí na žádné podvodné předváděcí akce, pečlivě zváží, za co utrácet peníze, a když už si je potřebují půjčit, tak ať se obrátí na příbuzné, a nikoliv na lichvářské společnosti," zdůraznila Nováková.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky