Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek o důchodech: Od státu nic nečekejte! Našetřete si

Kalousek o důchodech: Od státu nic nečekejte! Našetřete si

Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se domnívá, že každý, kdo od státu očekává "fešácký" důchod, bude zklamán, a musí si na něj našetřit. Oblíbení politici podobné věci však podle něj neříkají, nikdo totiž nechce být nositelem špatných zpráv.

Miroslav Kalousek vystoupil jako host na rádiu Frekvence 1 a řeč přišla pochopitelně i na Andreje Babiše. "Já jsem na několika případech upozorňoval na obrovský konflikt zájmů, setrvalé korupční prostředí, které tady vznikne tím, že bude vlastník Agrofertu, který má 25 miliard úvěrů, a také ministrem financí, který je rozhodující osobou pro podnikání" sdělil Kalousek rádiu.

Rovněž vysvětlil, proč tituloval současného inistra financí jako tygra Šerchána z Knihy džunglí. "Nemůžete dokázat, že se bude chovat nepatřičně, ale je to trvalé korupční riziko a je to asi stejné, jako když pustíte tygra do masny, zavřete a zhasnete. Můžete samozřejmě věřit, že si ten tygr nekousne, nemůžete tvrdit, že si kousne. Ale věřit je to jediné, co vám zbývá, protože nemáte žádnou šanci to zkontrolovat," podotýká exministr.

Co když se ale jeho slova vyplní? "Pokud se to riziko stane realitou, tak budeme na dobu kmotrů vzpomínat jako na dobu nevinných koťátek, tohle bude tygr, sám veliký Šerchán, ale pan premiér není Mauglí, protože Mauglí nakonec se Šerchánem zatočil," pokračuje Kalousek ve svém přirovnání k postavám ze známé knihy.

I přes tyto humorně naladěné poznámky Kalousek dodává, že nehodlá v bonmotech soutěžit. "Když se do toho nutíte za každou cenu, tak ono se to časem trochu přejí, začne to být křečovité. Já se s tím snažím šetřit, pravděpodobně i proto, že nejsem tak vtipný jako pan prezident, takže mě to nenapadá tak často," hodnotí sám sebe místopředseda TOPky v rádiu.

Humor však neztrácí ani ve sněmovně, kde si jej mnohdy užije spoustu. "Ne každý si ale při tom vystoupení uvědomuje, že je to k smíchu," dodává Kalousek.

Sám sebe v pořadu hodnotí jako dobrého ministra financí a dodává, že je přesvědčen, že výsledky, které za sebou zanechal, o tom svědčí. Poukázal také na fakt, že veřejné rozpočty, které jako ministr přebíral, byly na bodu rozvratu.

"Když zvolíte úspornou politiku jako nezbytnou součást hospodářské politiky, tak se to nesetká vždy s kladnou odezvou na veřejnosti. Obecně každý souhlasí s tím, že šetřit se musí, ale každý je přesvědčený, že zrovna na něm určitě ne," sdělil Kalousek na Frekvenci 1.

"Oblíbení politici tohle neříkají, protože nikdo není rád nositelem špatných zpráv. To nejhorší, co politik může říkat, je lakovat budoucnost narůžovo a lhát. Čekáte-li fešácký důchod, tak ho můžete mít, pokud budete mít naspořeno. Čekáte-li ho od státu, tak fešácký nebude," dodává exministr financí.

Témata:  důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy