Zvýšení důchodů a další úlevy? Podívejte se

Valorizace důchodů by se měla vrátit do stavu, ve kterém byla před zásahem Nečasovy vlády, a to postupně už od začátku příštího roku. Vláda však pro důchodce chystá i další úlevy, např. slevu pro pracující seniory.

660
reklama

"V praxi od roku 2015 bychom rádi, aby důchody přinejmenším vzrostly o 270 korun, bez kompenzace za předchozí roky," tak se k palčivé otázce vyjádřila v rozhovoru pro Českou televizi ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. 

Otázka kompenzací předchozích let je však složitější a záleží na jednáních s ministrem financí Andrejem Babišem. "Samozřejmě bychom je chtěli vynahradit, ale něco to stojí a teď je předčasné říkat, co se nám podaří s ministrem vyjednat," dodala ministryně.

Jedná se o nutný krok vzhledem k množství důchodců, kteří se pohybují na hranici existenční krize. Podle Tominové senioři tvoří zhruba polovinu příjmců dávek hmotné nouze.

"Senioři jsou skupina, která je úplně nejvíc ohrožena chudobou. Jsou jedna skupina, která je nesmírně zranitelná a zaslouží si, aby žili lepší život," dodává.

Zvažuje rovněž, že by si mohli senioři přivydělávat k důchodu podobně, jako nyní rodiče na rodičovské dovolené. Tato možnost by jim prý měla být poskytnuta, ale přesnější informace záleží na prvních propočtech. 

Pozitivní zprávu má pro důchodce i premiér Bohuslav Sobotka: "Senioři doplatili na politiku předchozích vlád. Vláda už nebude zavádět poplatky v nemocnicích zejména kvůli důchodcům, rádi bychom také vrátili slevu pro pracující důchodce a chceme snížit dph na léky," sdělil pro ČT.

Otázka plánované valorizace ale znamená zásah do zákonu, který se musí změnit. Sobotka sdělil, že poprosil ministryni Marksovou, aby připravila návrh novely, který by měl být předložen nejdříve.

Podle ministryně práce a sociálních věcí však tyto změny zasáhnou do nákladů státu. Zvýšení důchodů přinese oproti předchozímu roku v nákladu asi 5 miliard navíc. "Kdybychom chtěli plně kompenzovat ztrátu, tak by to bylo dalších 9 miliard," dodává.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky