Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České důchodce děsí toto

České důchodce děsí toto

Foto: DataLife

Více než 600 tisíc českých seniorů nesdílí s nikým domácnost a podle posledního průzkumu Českého červeného kříže se až třetina z tohoto počtu cítí osamělá. Podle zjištění sociologů se důchodci bojí samoty dokonce víc než smrti.

V důchodovém věku lidé přicházejí o partnery, podle zjištění častěji ženy, a nemají tak s kým sdílet každodenní radosti i strasti života. Se samotou se potýká každý třetí senior nad 75 let, píší Lidové noviny. A strach z osamoceného života je podle průzkumu sociologů dokonce větší než z konce života.

"Na smrt bývají starší lidé svým způsobem připraveni. Je to životní bod, který, když přijde rychle, je jasný. Hůře nesou představu, že už nebudou soběstační a kvůli tomu budou možná i osamělí. Když jsme se ptali aktivních seniorů, co by preferovali, tak většinou odpovídali, že to, aby jejich život skončil ještě v době, kdy se o sebe dokážou sami postarat," uvedla socioložka Olga Starostová.

Více než samoty se čeští senioři obávají nemocí a polovina dotázaných existenčních problémů. Podle průzkumu se v nejhorší situaci ocitají ženy nad 75 let, které žijí ve velkých městech. Těch je podle údajů Českého statistického úřadu kolem 216 tisíc, mužů přibližně čtvrtina z tohoto počtu.

Jak však zajistit, aby osamělí důchodci nezůstávali neustále sami zavření ve svém bytě, to je otázkou. Stát má v tomto ohledu značné rezervy. V první řadě by situaci alespoň částečně mohla vyřešit mezigenerační pomoc, která je podle ředitelky Gerontologického centra Ivy Holmerové nedostatečná.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy