Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko brzy zaplaví senioři. Důchodový systém se položí!

Česko brzy zaplaví senioři. Důchodový systém se položí!

Foto: DataLife

Mezi obyvateli České republiky dramaticky narůstá počet velmi starých lidí. Podívejte se, jaký je výhled na další desetiletí. Stárneme v důsledku prodlužování lidského života. Je to ale pozitivní jev? Podle grafu, který uveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí, je spíše důvod k demografické a sociální panice.

Vysoký počet velmi starých lidí povede ve finální fázi k neudržitelnosti důchodových a dalších systémů včetně zdravotního a sociální péče.

Výrazné stárnutí celkové populace bude probíhat jak u nás, tak v Evropě, a to velmi rychlým tempem. Stárnutí se bude týkat nejen populace jako takové, ale zejména populace seniorů, kdy bude narůstat skupina tzv. velmi starých - tedy lidí 80letých a starších, kteří mají své specifické potřeby.

Nárůst od roku 2010 je v zemích EU o 5 %, tedy z 4,4 % na 9,4 %. Česká republika bude patřit mezi země s nejrychleji stárnoucí populací. Předpokládaný nárůst populace seniorů je znázorněn na grafu.

Zdroj: MPSV

Nejdramatičtější nárůst populace do roku 2065 statistikové předpokládají u skupiny lidí starších 85 let. To jsou lidé, kteří jsou většinou odkázáni na pomoc okolí. Od roku 2002 do roku 2065 se počet lidí nad 85 let v Česku zvedne o 700%.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 15:37

Kryptomiliardář Changpeng Zhao z Binance jde do vězení

Zakladatel největší americké kryptoburzy stráví čtyři měsíce ve vězení.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy

Úřad práce

Úřad práce nabízí lidem až 50 000 Kč na vzdělávání

Během následujících 16 měsíců chce Úřad práce ČR proškolit a rekvalifikovat v digitálních dovednostech cca 100 000 lidí. Dosud kurzy úspěšně absolvovalo zhruba 13 000 zájemců. Prostřednictvím vzdělávacího e-shopu úřad v současnosti nabízí více než 1 700 kurzů digitálního vzdělávání a rekvalifikací, a to všem zájemcům – zaměstnaným i nezaměstnaným. Na digitální vzdělávání svých občanů má Česko k dispozici 5,5 miliardy korun z Národního plánu obnovy, který financuje Evropská unie.