Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci, víte co se chystá? Zaplatíte až 10.000 měsíčně!

Léčebné konopí pro pacienty s AIDS nebo rakovinou už nestojí mimo zákon, senátoři ve středu schválili novelu, která ho dovoluje. Jenomže jde spíše o polovičaté řešení: nemocní by měli za léčiva vydat až deset tisíc měsíčně.

Sedmdesátiletá stařenka trpí urputnými bolestmi kloubů. Na zahrádce si vypěstuje rostlinku konopí a vyrobí si z něj mast, která jí pomůže od trápení. Pokud se to však dozví policie, musí ji začít vyšetřovat. Tak přesně této praxi by měla zabránit novela zákona, kterou ve středu schválil Senát. Léčebné konopí bude legální.

Jenomže situace přeci jen není tak růžová, jak by se mohlo zdát. Konopí bude totiž Česká republika v prvním roce dovážet, hlavně z Izraele a Nizozemska, a to výrazně zvýší jeho cenu. Ta se bude odvíjet od konkrétní nemoci a dávky, ale v některých případech se může vyšplhat až na deset tisíc korun měsíčně. To si stařenka se starobním důchodem bude moci jen těžko dovolit.

Proto senátoři chtějí, aby stát v dalším sledu uvážil proplácení léčebného konopí ze zdravotního pojištění, aspoň částečně. Zatím to tak nebude, přípravky s konopím si zaplatí pacient cele z vlastní kapsy.

"Tyto léky budou luxusem, který si ne každý bude moci dovolit. My se na věci týkající se lékařské péče nemůžeme dívat pohledem zdravého člověka s jistým příjmem. Kdo je nemocný, o příjem často přichází. V utrpení a bolesti jsme si rovni, přípravky by měly být hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, jestli plně, nebo částečně, to je na zvážení," shrnula názor většiny svých kolegů senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD).

Druhý problém nejen podle zákonodárců spočívá v tom, že jediným distributorem konopí bude státem zřízená centrální agentura, ta bude od licencovaných pěstitelů povinně skupovat celou úrodu a sama ji distribuovat mezi lékárny a výrobce. A tady se vytváří pole pro byznys a zájmové skupiny.

Nijak se neřeší to, co stálo na začátku: tedy uzákonit alternativní léčbu a umožnit nemocným a trpícím lidem, aby konopí legálně používali. "Chtěli jsme umožnit – když to zjednoduším - babkám kořenářkám, aby si tu jednu rostlinku vypěstovaly a nadělaly z ní mastičku. Musíme hledat cestu, jak jim to umožnit. Množství drog pro vlastní potřebu tolerujeme, proč ne toto," dodala Gajdůšková.

Senátoři se nejspíš oprávněně obávají, že předražené léčebné konopí z dovozu bude jen okrajově využívanou luxusní alternativou k praxi, která funguje nyní. Tedy, že si pacienti s AIDS, rakovinou, Alzheimerovou chorobou nebo roztroušenou sklerózou pokoutně pěstují konopnou zeleň a doufají, že je nějaký všímavý soused neudá.

Podle poslance Pavla Béma (ODS) má být zákon prvním krokem k tomu, aby se takovému absurdnímu systému zamezilo. Sám ví, že novela není ideální, a doufá, že k nápravě ceny dojde ve chvíli, kdy Česká republika začne konopí sama pěstovat.

Veškerý oběh léčebného konopí bude spadat pod Státní ústav pro kontrolu léčiv. "Státní ústav pro kontrolu léčiv, který má být registrátorem, kontrolorem a cenotvůrcem se stává obchodníkem. To znamená, že bude zařazen do obchodního řetězce, kdy bude produkt vykupovat a následně ho bude také prodávat," upozornil na problém například občansko-demokratický poslanec Boris Šťastný, který je sám lékařem.

Podle Béma má být právě státní úřad zárukou, že se s obchodu s konopím nestane výnosný byznys. Ovšem může se stát, že konopný byznys skončí spíše na tom, že si nikdo předražený lék nekoupí a dál bude většina lidí raději riskovat s vlastní nelegální pěstírnou.

Témata:  důchodci drogy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy