Ministryně Müllerová: Na důchody nemáme! Zvykejte si!

Současná ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová apeluje na občany, aby se začali sami starat o svůj důchod, ačkoli jsou od něj ještě daleko. Současný systém, kdy lidé spoléhají na peníze od státu je neudržitelný z toho důvodu, že lidé dnes tráví v důchodu daleko více let než dříve.

660
reklama

Müllerová upozorňuje na to, že jsou čeští senioři výjimkou, když jejich příjem tvoří 95% financí od státu. V okolních státech si lidé již dávno zvykli spoléhat na stát méně, stejně si budou muset zvyknout i Češi.

„Penzijní reformou už prošlo Polsko, Slovensko, Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko nebo Lotyšsko, které zavedly druhý důchodový pilíř," uvádí na blogu Aktuálně.cz. Do druhého pilíře se mohou zapojit i čeští občané. Mimo to je možnost penzijního připojištění, které bylo upraveno, aby se vyplatilo více těm, kteří vkládají více peněz.

„Spoléhat se ve stáří na své úspory není nic nového. V minulosti se lidé připravovali na své stáří sami, za minulého režimu se však stali zcela závislí na státu. Myslet na dobu, kdy nebudu moci pracovat, to byla a je osobní zodpovědnost a přirozenost každého," dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky