Müllerová půjde na kobereček: Jede ve starých kolejích, zuří ODS!

Zrušením systému DONEZ přijde stát minimálně o miliardu korun, zkritizovala v pátek práci ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09) poslankyně Lenka Kohoutová (ODS). Ministerstvo podle ní pokračuje ve "starých kolejích", které vytvořil její předchůdce Jaromír Drábek (TOP 09), tedy nekomunikuje.

660
reklama

"Tento systém měl ušetřit alespoň miliardu korun. Zrušením systému DONEZ přijdeme nejméně o miliardu korun plus peníze na vytvoření a provoz systému," uvedla Kohoutová, podle které nebyla ministryně zatím schopná odpovědět na základní otázky, například jakým způsobem bude ministerstvo nezaměstnaným nadále nabízet pracovní možnosti.

Samotný DONEZ, tedy systém docházky v nezaměstnanosti na pošty, se poslankyni také nezamlouval a nazývá jej společně s ombudsmanem Pavlem Varvařovským "buzerací". Slova ministryně o utlumení DONEZ, bere ale jako nesystémová. "Před měsícem vláda schválila to, že systém DONEZ posilní a zefektivní," upozornila Kohoutová, která by chtěla vědět, kolik systém stál, kolik stál jeho provoz a jakou finanční částku díky němu stát ušetřil a jaké jsou jeho výsledky. Služby DONEZ podle ní nebudou schopné suplovat úřady práce, podle Kohoutové již nyní trpí personálním nedostatkem.

Kohoutové, která je expertka ODS na sociální záležitosti, se také zmínila o nefunkčních skartách. Údaje o příjemcích dávek ze sociálních karet, které mají povinně sloužit jako identifikační průkazy, neumějí úřady práce prý zatím přečíst. Chybí jim k tomu čtecí zařízení, která bude nutné pořídit.

Na čtečky pro úřady práce se vedení ministerstva před nedávnem dotazoval i sněmovní sociální výbor. Konkrétní odpověď ale zatím poslanci nedostali, postěžovala si Kouhoutová.

Ministryně pouze uvedla, že předpokladem k používání sKaret je technické zařízení, jinak by neměly smysl. Situace se prý změní. Kolik přístrojů by bylo potřeba, zda by se na ně vypsalo výběrové řízení a kolik by stály, Müllerová neupřesnila.

Na přání premiéra Petr Nečas (ODS) se podle Kohoutové vytvoří pracovní skupina, která na ministerstvo "dohlédne". Jakou formu by ale dohled měl mít a kdo ve skupině bude, ale Kohoutová nevěděla. Sama by si přála nadhodit téma financování sociálních služeb.

Kohoutová vystoupila na závěr týdne, ve kterém koaliční TOP 09 prohlásila, že nepodepíše revizi koaliční smlouvy, pokud v ní nebude závazek vlády o přistoupení k fiskálnímu paktu Evropské unie do konce letošního roku. ODS "ultimátum" odmítla a řekla, že přistoupení ke smlouvě bude na pořadu dne až po schválení fiskální ústavy a po přijetí ústavního zákona, který by přikázal vypsání referenda v případu přijetí eura.

Jde tak o další vyhranění se mezi koaličními stranami, které začalo po prezidentské volbě, ve které vyhrál Miloš Zeman.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky