Důchody: Změna od 1. ledna! Můžete si odvést část mzdy na svůj vlastní důchod

Od začátku roku 2013 si mohou obyvatelé republiky spořit na důchod v takzvaném druhém pilíři. Ten vyvádí část peněz ze stávajícího průběžného penzijního systému na soukromé účty v penzijních fondech, v nichž lidé střádají i na své vlastní stáří, nejen na penze pro současné seniory.

reklama

Doposud funguje jen průběžný systém, tedy I. pilíř, který má být i nadále základem celé struktury. Spočívá ve státem zajištěném zaopatření v důchodu. Peníze jdou z odvodů ze mzdy pracujících obyvatel republiky, celkem ve výši 28 procent, a putují rovnou stávajícím důchodcům. Funguje tu tedy princip solidarity.

II. pilíř zavádí možnost, aby si lidé spořili na svůj vlastní důchod. Část mzdy budou i tak stále odvádět do průběžného systému, ovšem jen ve výši 25procentní srážky ze mzdy. Zbylé tři procentní body sociálního pojištění si mohou převést na soukromý účet, ale s podmínkou, že přidají další dvě procenta z platu. Po dosažení důchodového věku budou sice dostávat méně peněz od státu, ale k tomu získají další peníze ze soukromých fondů a ve výsledku by měli mít na stáří víc financí.

Technickou normu, která umožňuje spuštění II. pilíře důchodové reformy i bez Jednotného inkasního místa, schválila sněmovna definitivně 7. listopadu. Koaliční poslanci tak udolali intenzivní odpor opozice, nesouhlas Senátu i prezidentské veto.

"Jde o nejhorší rozhodnutí, které tady bylo ve sněmovně předloženo od chvíle, kdy byla spuštěná kupónová privatizace," razantně prohlásil ve sněmovně předseda KSČM Vojtěch Filip, který varoval, že kdykoliv to bude možné, bude navrhovat zrušení druhého pilíře.

Prezident Václav Klaus nechtěl svůj podpis připojit, protože neviděl dostatečnou shodu pro zásadní sociální reformu mezi veřejností, odborníky ani politickou reprezentací. Klaus v odůvodnění připomněl, že vládní návrh důchodové reformy odmítl Senát a ve sněmovně se ho podařilo schválit jen velmi těsnou většinou současné vládní koalice.

"Silové protlačení této klíčové změny parlamentem nedává dobrou perspektivu pro její dlouhodobou udržitelnost a pro stabilitu podmínek v příštích možných politických konstelacích. Vládní projekt důchodové reformy, především vytvoření jejího tzv. druhého pilíře, tedy individuální dobrovolné důchodové spoření v privátních fondech, se navrhuje spustit v době, kdy finanční krize odhalila rizika a podlomila důvěru v dlouhodobé kolektivní investování," vysvětlil prezident své stanovisko.

Udržitelnost pilíře je skutečně ohrožená, protože největší opoziční strana ČSSD opakovaně zdůrazňuje, že jej zruší, pokud se po volbách dostane do vlády. A její vyhlídky jsou podle průzkumů nadějné. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už dokonce rozeslal dopis představitelům penzijních fondů a jejich asociaci, aby jim dal jasně na srozuměnou, jak sociální demokracie u moci s druhým pilířem naloží. Sobotka hovoří o tom, že jeho strana není proti důchodové reformě, ale chce ji jednak o dva roky odložit a jednak pracovat pouze s prvním a třetím pilířem.

Třetí spočívá v privátních spořicích aktivitách, ČSSD by ho chtěla podpořit zaměstnaneckými fondy, kdy by na důchod přispívali právě zaměstnavatelé. "Základem je zachování a rozvoj průběžného důchodového systému a velmi podporujeme doplňkové důchodové spoření ve třetím pilíři. Kdo si chce doplňkově spořit, tomu chceme maximálně otevřít třetí pilíř. Tam pro nás hrají velkou roli zaměstnavatele, vázání jejich příspěvku na mzdu, to chceme podporovat. Také zavedení uzavřených podnikových fondů a tak podobně," shrnul představu sociálních demokratů místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Vláda podle stanoviska ČSSD hazarduje s veřejnými prostředky a vytváří bariéru mezi generacemi. "Žádná jiná země ve střední Evropě takový krok neučinila, tedy že by vyvedla prostředky z prvního pilíře, aniž by si vyčlenila peníze, aby pokryla díru v průběžném důchodovém systému. Tady se navíc zvolila ještě nebezpečnější cesta, kdy vláda vůbec nemá rezervu. Odkud chce tedy vláda případnou díru krýt? Stačí pohled na rozpočet a daňový balíček. Peníze vykryje zvýšením sazby DPH, sníženou valorizací důchodů. Cenou je snížení životní úrovně velkého množství lidí," domnívá se Zaorálek. Podle něj jde takový vývoj proti smyslu reformy, jež by měla lidem zajistit zabezpečené stáří.

Tři společnosti, které získaly licenci na provozování druhého pilíře, už oznámily, že se nezapojí a počkají si až na třetí pilíř. Jde o Aegon PF, AXA PF a ING PF. Nemají totiž jistotu, že se do druhého pilíře zapojí dostatek lidí - na jejich počtu závisí, jak bude systém fungovat.

Druhý pilíř tak budou zajišťovat následující penzijní fondy: Generali, PF Komerční banky, PF České spořitelny, ČSOB PF Stabilita, PF České pojišťovny, Allianz a Raiffeisenbank.

Státní rozpočet na příští rok zatím počítá s tím, že na důchody v druhém pilíři vydá šest miliard korun. "Možná to bude méně, možná více, to uvidíme na konci dalšího rozpočtového roku. Pokud se do II. pilíře zapojí méně lidí, o tu ušetřenou sumu se sníží schodek," vysvětlil premiér Petr Nečas (ODS).

Zároveň dodal, že zapojení důrazně doporučuje a že vláda bude ve spolupráci s fondy od Nového roku veřejnost intenzivně informovat o náležitostech II. pilíře. "Budeme opakovat pravdivé informace, a sice že pokud se bude mladá a střední generace spoléhat jen na průběžný důchodový systém garantovaný státem, vystavuje se ve stáří riziku chudoby," dodal.

Sporný moment u druhého pilíře představuje fakt, že přestože vstup do něj je dobrovolný, opustit ho není možné. Vyplatí se především mladším ročníkům, ochotným k progresivnějšímu zhodnocování vkladů, a spíše mužům než ženám. U nich se totiž počítá s tím, že budou svou pracovní kariéru přerušovat mateřstvím a dožijí se vyššího věku. "Pro ženy je proto výhodnější první pilíř," zmínil Ondřej Schneider, výzkumník think tanku IDEA.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky