Nové podvody na důchodce! POZOR ať nenaletíte

Ani ne tři měsíce po schválení novely občanského zákoníku, který má chránit seniory na předváděcích akcích, se prodejci snaží najít v zákonu skulinu. Jak v pátek ale upozornil magazín dTest, lidé by se neměli zaleknout, mají právo od smlouvy odstoupit.

reklama

Obchodníci na předváděcích akcích a podomní prodejci zneužívali výjimku o sjednání osobní návštěvy, která zbavovala spotřebitele možnosti odstoupit od smlouvy. Tu sice novela odstranila, ponechala ale v zákoníku výjimku jinou, která chrání opraváře domácích spotřebičů. Pokud se věc opraví v místě určeném spotřebitelem, nelze od smlouvy odstoupit. A právě tuto výjimku začali prodejci zneužívat. "Upozorňovali jsme poslance, že jakákoliv výjimka bude zneužívána," řekl Miloš Borovička, právní poradce časopisu dTest, a dodal: "Takto přišli nepoctivci rychle na nový způsob, kterým získávají peníze převážně od seniorů."

Prodejci totiž nechávají klienta podepsat kromě kupní smlouvy i smlouvu o úpravě a opravě zakoupených věcí. "Samozřejmě nic neopravují a spoléhají, že se schovají za výjimku a nebudou muset spotřebiteli vracet peníze. Nemají ale pravdu, neboť smlouva nebo její část, která obchází zákon, je neplatná," dodal Borovička.

Stejně mohou senioři odstoupit i od úvěrové a rozhodčí smlouvy, kterou často podepisují, pokud nemají hotovost na zaplacení. Respektive pokud spotřebitel odstoupí od smlouvy o koupi, tyto smlouvy zanikají. "Je ale nutné vše oznámit úvěrové společnosti," radí časopis.

"Podvedení spotřebitelé se hlavně nesmějí zaleknout," zdůraznil Borovička. "Pracovníci naší poradenské linky 229 149 009 jsou připraveni v takových situacích poradit a každému zdarma zašlou vzor, jak od smlouvy odstoupit," dodal.

Témata: důchodci | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky