Chcete vyšší důchod? Musíte mít děti, navrhují poslanci

Lidé by měli získat slevu na pojistném v hodnotě částky, kterou zašlou svým rodičům jako příspěvek k důchodu, navrhují poslanci Věcí veřejných. Maximum by bylo procento ze základu pojistného, uvádějí v návrhu, který ve středu posoudí Nečasova vláda.

660
reklama

"Hlavním smyslem této daňové asignace je posílení mezigenerační solidarity ve vztahu rodiče-potomci, ale také posílení diverzifikace finančních prostředků, z nichž je sestavována penze," vysvětluje poslankyně Kateřina Klasnová (VV) záměry předložené novely o pojistném na sociální zabezpečení.

Předloha by měla podle svých slov posílit mezigenerační solidaritu. "Dříve byli rodiče ve stáří do značné míry odkázáni na své děti, které o ně ve stáří pečovaly a zajišťovaly jim náležité existenční zázemí. Rodiče tak měli silnější motivace k řádné a zodpovědné výchově svých dětí," uvádí. Nyní je podle ní princip odpovědného rodičovství oslabený.

"Příspěvek k důchodu bude představovat jistou formu odměny za to, že vychoval své dítě jako řádného pracovně aktivního a hodnotově odpovědného člena společnosti," doufají poslanci VV.

Ministerstva s předkládanou změnou zákonů nesouhlasí. Kromě legislativních nedokonalostí se jim nelíbí zvyšování schodku státního rozpočtu, protože ze systému pojištění by zmizelo přibližně sedm miliard korun. Proti se vyjádřilo i ministerstvo financí. "V této souvislosti vidí jako protismyslné realizovat na jedné straně úsporná opatření, a to i v oblasti výdajů na důchody, a zároveň na straně druhé snižovat příjmy," vysvětluje rezort šéfa státní pokladny Miroslava Kalouska (TOP 09).

Slevu by v případě schválení novely Parlamentem a po podpisu prezidenta mohli lidé uplatnit od roku 2013. Zákon i v případě negativního vládního stanoviska půjde do Poslanecké sněmovny.

Témata: důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky