Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statisíce důchodců nemají na maso a žijí na hranici chudoby, varuje analytička

Statisíce důchodců nemají na maso a žijí na hranici chudoby, varuje analytička

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Podle analytičky Českého statistického úřadu (ČSÚ) Drahomíry Dubské žijí statisíce českých důchodců těsně u hranice chudoby. Dubská to uvedla v úterních Impulsech Václava Moravce s tím, že stačí jen mírně posunout unijní hranici příjmového nedostatku a v chudobě se ocitnou davy českých seniorů.

Podle informací ČSÚ je ohrožení příjmovou chudobou domácností v České republice rok od roku vyšší. Ze statistik vyplývá, že chudobou bylo v České republice v loňském roce ohroženo 1 022 300 obyvatel (9,8 procenta). Za poslední rok přibylo téměř 86 tisíc osob žijících v domácnostech s příjmem pod hranicí chudoby. Největší vliv na tom podle ČSÚ mají stále vzrůstající náklady na bydlení v ČR.Míra ohrožení chudobou se počítá jako podíl osob žijících v domácnostech s příjmem nižším než 60 procent průměrného příjmu domácností v ČR."Stačí zcela nepatrný posun, kdybyste tu hranici zvednul na 70 procent, což je docela malý rozdíl, tak by se ve skupině ohrožených příjmovou chudobou neocitalo 10,7 procenta žen a 8,9 procenta mužů, ale už 18,5 procenta žen a 14,6 procenta mužů. A co je podle mého názoru největší riziko, tak u občanů nad 65 let, to znamená v podstatě u důchodců, by se zvedl počet ohrožených chudobou ze současných 17,2 procenta až na polovinu všech seniorů," uvedla Dubská.Celkový podíl osob, které trpí určitým materiálním nedostatkem (nemohou si dovolit maso alespoň každý druhý den, nejsou finančně připravené na nečekané výdaje atd.), loni oproti předcházejícímu roku mírně vzrostl. Podíl jednotlivců žijících v domácnostech, kterým chyběly nejméně tři položky ze sledovaných devíti, vzrostl podle informací ČSÚ na 16,1 procenta. Podíl těch, kterým chyběly loni čtyři a více položek, meziročně stagnoval na 6,1 procenta.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy